середа, 08 березня 2017 10:40

Психолог розповіла, як вберегтися від депресії у свято

Психолог розповіла, як вберегтися від депресії у свято
Привітали "не так". Фото: Умкра

Усі свята та передсвяткові дні можуть викликати поганий настрій, хандру чи депресію.

"Історично свято 8 березня було пов'язано з боротьбою за свої права американських жінок-робітниць. Однак у нашій пострадянській культурі це свято чітко закарбувалося, як день жінок. День, коли чоловіки мають вшановувати і вітати панянок. Традиційно жінки очікують вітань. Тому нереалізовані очікування можуть дуже сильно засмутити жінок", - розповідає Gazeta.ua кандидат психологічних наук Ірина Губеладзе.

Крім смутку, жінки відчувають образу за те, що їх не привітали або привітали "не так".

"Образа, це результат невідповідності моїх очікувань з реальними діями. У психологів є такий вислів: "Я образилася - я сама до себе відчуваю образу". Тобто образа носить виключно суб'єктивний характер. Мовляв, хочу ображаюсь, а хочу - ні. Якщо мені хочеться відчути себе бідною і нещасною, я зроблю все для того, щоб так себе відчувати. А коли я хочу бути щасливою жінкою, я все роблю для того, щоб бути такою", - каже фахівець.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 7 поезій до cвята жінок

Хоч багато в цей день залежить від чоловіків, не варто зневірятися. Психолог радить провести час з подругами, зробити самій собі подарунок або присвятити час улюбленій справі.

"У нашій культурі 8 березня - це спосіб підтримання жіночої ідентичності. Якщо жінці цього бракує у реальному повсякденному житті, вона ставить більш високі очікування до свята. Але так чи інакше будь-якій людині приємно, коли їй приділяють увагу, роблять компліменти, дарують подарунки. Тому можна зробити подарунки іншим жінкам, створити для них гарний настрій, порадіти разом з ними. Це насправді значно ресурсніше, ніж сумувати з приводу своєї "тяжкої долі"", - радить пані Ірина.

Зараз ви читаєте новину «Психолог розповіла, як вберегтися від депресії у свято». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4069
Голосування Чи варто із дітьми вчити уроки?
  • У жодному разі не треба
  • Завжди потрібно
  • Треба до 5 класу
  • Потрібно, якщо дитина заробила погану оцінку
  • Слід тільки перевіряти виконане завдання
  • Треба, якщо про це благатиме дитина
Переглянути