понеділок, 22 лютого 2021 16:06

Проведення ДПА втрачає сенс - експерт

Проведення ДПА втрачає сенс - експерт
Чому проведення ДПА втрачає свій сенс - експерт фото: nus.org.ua

У Верховній Раді зареєстрували законопроєкт, який передбачає надання учням права вибору виду оцінювання результатів їхнього навчання. Зокрема, у законопроєкті запропонували 3 варіанти оцінювання досягнень: шляхом річного оцінювання, державної підсумкової атестації або державної підсумкової атестації у формі зовнішнього незалежного оцінювання.

"Найоптимальнішою формою визначення результату навчання учнів є ДПА у форматі ЗНО. В Україні для визначення навчальних досягнень уже давно запровадили систему ЗНО. При такій формі оцінювання проведення ДПА на рівні школи стає безглуздим", - каже Gazeta.ua Заслужений вчитель України, редактор порталу "Освітня політика" Віктор Громовий.

На думку експерта, визначення рівня навчання учнів за результатами річного оцінювання є повністю неприпустимим.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: До ЗНО можна підготуватися за 4 місяці - репетитор

"Якщо учням ставлять оцінки, а вони їх не підтверджують на ЗНО, то таким чином ми заохочуємо недоброчесність у виставленні оцінок. Не розумію логіки, якщо учням дозволять це робити. Оцінки "малюватимуть" і надалі. На сьогодні абсолютно реально та доцільно скасувати процедуру ДПА і все перенести у формат ЗНО", - каже Віктор Громовий.

2021 року учні мають вибрати 4 предмети для складання ДПА. Так, обов'язковими предметами є математика та українська мова. 3-м предметом за вибором учня може стати іноземна мова або історія України. 4-й навчальний предмет учні мають право вибирати самостійно.

Міністерство освіти та науки розробило новий проєкт наказу. Він пояснює правила й умови проведення державної підсумкової атестації для школярів 4-х, 9-х та 11-х класів наступного року. Цей проєкт винесли на громадське обговорення. Державну підсумкову атестацію для учнів, які закінчують 4-й клас, проведуть у школі в письмовій формі.

Зараз ви читаєте новину «Проведення ДПА втрачає сенс - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути