субота, 08 грудня 2018 07:25

Чому в дітей відбувається затримка мовлення

Чому в дітей відбувається затримка мовлення
Дитина повинна навчитись говорити до 3 років. Фото: tvoymalysh.com.ua

Діти повинні навчитися говорити до трирічного віку. Утім розвиток мови - це процес індивідуальний, каже Gazeta.ua психолог Наталія Носаль.

"Кожна дитина індивідуальна. Для когось нормально почати говорити у два роки, для когось у - чотири. Це завжди не свідчить про те, що малюк має затримки у розвитку. Важливо, зрозуміти, чому в нього спостерігається затримка розвитку мови. Перш за все слід показати дитину неврологу і логопеду. Вони виявлять, чи існують фізіологічні причини затримки", - каже фахівець.

Дитина вразлива до скандалів у будинку і конфліктів батьків

До найбільш поширених причин затримки мовного розвитку належать порушення слуху, специфічна будова піднебіння, психічні захворювання або аутизм. Проблема може виникнути, якщо мати під час вагітності вживала алкоголь чи палила, перенесла хронічні захворювання або мала важкі пологи.

Якщо фізіологічних причин не має, то "мовчання" дитини індивідуальне. Залежить від кількох чинників.

"Часом батьки не приділяють дитині достатньо уваги. Замість погратися, помалювати чи порозглядати картинки, включають дитині мультики або дають планшет. Рухомі картинки не стимулюють малюка вчитися висловлювати свої потреби словесно. Важливо говорити з дитиною від самого народження. Читайте вголос казки, вірші, співайте пісні. Розмови з дитиною допомагають вивести її на активний словниковий запас. Дозвольте малюкові більше спілкуватися з однолітками на ігровому майданчику, у розвиваючому центрі чи дитячому садку. Гра спонукає розмовляти, щоб друзі розуміли", - радить фахівець.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як дитині допомогти почати говорити

Ще одна причина - несприятливі сімейні обставини. Дитина вразлива до скандалів у будинку і конфліктів батьків. Якщо такі проблеми існують, варто показати дитину психологові. Він навчить вийти її зі своєї "черепашки".

У ранньому віці важливо не перевантажувати дитину заняттями, вчити буквам і цифрам, радять фахівці. Надмірна інтелектуальна напруга небезпечна для психологічного здоров'я дитини.

Зараз ви читаєте новину «Чому в дітей відбувається затримка мовлення». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4069
Голосування Чи варто із дітьми вчити уроки?
  • У жодному разі не треба
  • Завжди потрібно
  • Треба до 5 класу
  • Потрібно, якщо дитина заробила погану оцінку
  • Слід тільки перевіряти виконане завдання
  • Треба, якщо про це благатиме дитина
Переглянути