Ексклюзиви
вівторок, 28 квітня 2020 17:41

Озонова діра над Арктикою затягнулася

Озонова діра над Арктикою затягнулася
Рекордна за розмірами озонова діра над Арктикою - затягнулася. Фото CNN

Рекордна за розмірами озонова діра над Арктикою - затягнулася. Про її появу над Арктикою вчені заявили у березні.

Поява діри була пов'язана з надзвичайно потужними полярними вихорами, а її закриття не пов'язано зі зниженням викидів шкідливих газів, - повідомляє CNN із посиланням на Службу моніторингу атмосфери Коперника.

"Covid-19 та карантинні заходи, швидше за все, ніяк з цим не пов'язані. Озонова діра з'явилася через незвичайний полярний вихор і ніяк не пов'язана з якістю повітря", - йдеться в повідомленні CAMS у Twitter.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Озоновий шар Землі відновлюється

Полярна комірка, або полярний вихор - елемент циркуляції земної атмосфери у приполярних районах Землі. Має вигляд приповерхневого вихру, який закручується на захід, виходячи з полюсів. Полярний вихор над Арктикою зазвичай більш слабкий через присутність поруч суші і гірських хребтів, які впливають на погоду.

Озоновий шар розташовується на висоті від 12 до 50 км над Землею і захищає її від ультрафіолетового випромінювання. Антарктична озонова діра утворилася в результаті попадання в атмосферу хімічних сполук і з'являється щороку.

Озоновий шар над Антарктидою відновився настільки, що фактично зупинив більшість тривожних змін в атмосфері Південної півкулі.

Зараз ви читаєте новину «Озонова діра над Арктикою затягнулася». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4069
Голосування Чи варто із дітьми вчити уроки?
  • У жодному разі не треба
  • Завжди потрібно
  • Треба до 5 класу
  • Потрібно, якщо дитина заробила погану оцінку
  • Слід тільки перевіряти виконане завдання
  • Треба, якщо про це благатиме дитина
Переглянути