Ексклюзиви
понеділок, 06 листопада 2017 07:45

Озонова діра зменшилася до розмірів 1988 року

Озонова діра зменшилася до розмірів 1988 року
Озонова діра зменшується в розмірах. Фото: Hyser

Озонова діра над Антарктидою стискається, і в даний час її площа досягла найменшого розміру з 1988 року.

Про це повідомило на своєму сайті американське Національне управління з аеронавтики і дослідженню космічного простору (NASA), передає ТАСС.

Воно наводить дані спостереження за локальним падінням концентрації озону в атмосфері Землі, яке регулярно виникає на кілька місяців над Антарктидою. За даними дослідників NASA 11 вересня 2017 року площа озонової діри становила близько 19,6 млн кв. км, при цьому в 2016-му - 23 млн кв. км. Нинішній показник є найнижчим з 1988 року. Значне зменшення розміру дірки вчені пояснюють теплою погодою.

"Погодні умови над Антарктидою в цьому році були м'якішими, що призвело до зростання температур і сповільнило втрату озону", - пояснив газеті The Washington Post Пол Ньюмен, глава підрозділу з вивчення Землі в Центрі космічних польотів ім. Годдарда в Грінбелті (штат Меріленд).

Незважаючи на позитивну динаміку, площа озонової діри ще досить велика через високий рівень вмісту в атмосфері речовин, що руйнують цей газ,як хлор і бром, відзначають вчені NASA.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У NASA сказали, коли вироблятимуть кисень із атмосфери Марсу

Озонова діра над Антарктидою вперше була виявлена ​​в 1985 році. Це найбільша ділянка зі зниженим вмістом озону в стратосфері Землі. Діра утворюється щороку в серпні, а зникає до початку зими. Вміст озону на таких ділянках становить всього близько 30% від звичайного рівня.

Згідно з доповіддю, опублікованою програмою ООН з навколишнього середовища і Всесвітньою метеорологічною організацією в 2014 році, відновлення озонового шару прогнозується до 2050 року. З іншого боку, вчені вважають, що щорічне формування над Антарктидою "озонової діри" продовжиться протягом поточного сторіччя.

Зараз ви читаєте новину «Озонова діра зменшилася до розмірів 1988 року». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути