Ексклюзиви
вівторок, 11 травня 2021 10:51

Відкрили першу тролейбусну лінію

11 травня 1970 року в Маріуполі відкрили першу тролейбусну лінію. Історія електротранспорту в Маріуполі почалася з моделі Škoda 9Tr. Ці тролейбуси поїхали за маршрутом №1 Драматичний театр - Тролейбусне депо №4.

Після запуску тролейбусного руху в столиці Приазов'я запрацювали вісім тролейбусних маршрутів. Вони з'єднали центр міста із заводом "Азовсталь" і Приморським районом, а пізніше - з великими житловими масивами "Металург", "Західний", "Кіровський".

Автор: mariupolrada.gov.ua
  Першу тролейбусну лінію відкрили в Маріуполі
Першу тролейбусну лінію відкрили в Маріуполі

У грудні 1983-го до Маріуполя надійшли тролейбуси нової моделі - Škoda 14Tr. Вони відрізнялися прямокутним дизайном. Упродовж 1992-1993 років у місті почали експлуатувати тролейбуси ЗіУ-9 і ЗіУ-10.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Американець проїхав 21,6 тис. км на велосипеді

У період з 1995-го до 2001 року нові моделі до міста не надходили. У цей час технічний стан тролейбусів став погіршуватися. Так зникли Škoda 9Tr. 2002-го на балансі тролейбусного депо залишилися два тролейбуси, що незабаром списали.

Автор: mariupolrada.gov.ua
  Першу тролейбусну лінію відкрили в Маріуполі
Першу тролейбусну лінію відкрили в Маріуполі

2005 року придбання електротранспорту поновилося, проте не так як раніше. Наступного року до міста надійшли п'ять нових тролейбусів Trolza.

Починаючи з літа 2016-го, до міста почали надходити тролейбуси "Дніпро Т103". Їх придбали за кошти міського й обласного бюджетів. Уже до вересня 2017 року загальна кількість таких тролейбусів становила 11 одиниць.

30 березня 2021-го розпочав роботу новий тролейбусний маршрут № 24 від АС-2 до мікрорайону "Східний". Для його обслуговування задіяли нові тролейбуси моделі "Белкомунмаш" з функцією автономного ходу до 20 км.

Перший в Україні кінний трамвай відкрили у Львові 3 травня 1880-го. За два дні за проїзд почали брати плату. Конкурс на будівництво львівської конки виграла компанія Societa Triestina Tramway з Трієста. Трамвай курсував від залізничного вокзалу двома маршрутами: по вул. Городецькій до казарм Фердинанда та пл. Митної.

Зараз ви читаєте новину «Відкрили першу тролейбусну лінію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути