вівторок, 17 серпня 2021 09:54

Виявили організми, що їдять нафту

Виявили організми, що їдять нафту
Деякі бактерії на півострові Лабрадор здатні переробляти вуглеводні усього за декілька тижнів. Фото: Reuters

На Лабрадорі виявили бактерії, здатні розкладати розливи нафти, мазуту й дизельного пального.

Науковці з канадського університету Калгарі виявили мікроорганізми, що переробляють вуглеводні за декілька тижнів і можуть існувати в сильно забруднених водах, пише Applied and Environmental Microbiology.

"Розкладання вуглеводнів можна прискорити, якщо додати у воду з'єднання азоту й фосфору. Випробували це за максимально наближеної до арктичної температури води", - ідеться в публікації.

Швидкість розкладання вуглеводнів суттєво знижувалася, коли концентрація нафти чи дизельного пального у воді наближалася до 1%. Поки науковці не радять використовувати організми для очищення під час розливів нафти. Їхні властивості необхідно ретельно вивчити.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У льодовику знайшли невідомі віруси: їм може бути 15 тис. років

Проблема розливів нафти дедалі актуальна, оскільки очищення водойм після них потребує від кількох місяців до років. Такі екологічні катастрофи сильно шкодять місцевим морським тваринам і рослинам.

20 квітня 2010-го внаслідок вибуху й пожежі на буровій установці Deepwater Horizon в Мексиканській затоці у 80 км від берегів США загинули 11 осіб. Це спровокувало найбільший морський розлив нафти в історії Америки, який завдав шкоди економіці регіону. Особливо рибальству, туризму й дикій природі.

У жовтні торік біля берегів Камчатки в Росії сталася схожа екологічна катастрофа. На берег викинуло тисячі морських тварин. Їх поспіхом прибрала місцева влада.

Зараз ви читаєте новину «Виявили організми, що їдять нафту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути