четвер, 15 грудня 2022 13:53

Нові надпотужні спалахи на Сонці спровокували проблеми на Землі

Нові надпотужні спалахи на Сонці спровокували проблеми на Землі
На Сонці виникли вісім потужних спалахів. Фото: pixabay.com

Космічний апарат Solar Dynamics Observatory зафіксував на Сонці появу одразу восьми надпотужних сонячних спалахів. Один із них уже спровокував короткочасне відключення радіозв'язку над Атлантичним океаном у середу, 14 грудня.

Вчені прогнозують, що нова сонячна пляма під назвою AR3165 може стари причиною ще серії таких же потужних спалахів, пише Space.

"Серія з восьми спалахів класу М з'явилася на Сонці у середу. За словами вчених, які стежать за космічною погодою, сонячна пляма AR3165 розростається, і в ній вже зафіксовано потужні викиди енергії", – ідеться у повідомленні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пекельна планета: вчені дослідили нововідкриту суперземлю Янсенн

Сонячна пляма AR3165 – одна з активних областей на Сонці, які є більш темними та холоднішими регіонами в нижніх шарах атмосфери зірки. Через переміщення ліній магнітного поля тут відбувається вивільнення величезної кількості енергії.

За потужністю енергії спалахи на Сонці вчені розділяють на п'ять типів. Спалахи Х-класу розташовані на вершині цього списку, в якому зі збільшенням потужності розташовані спалахи класу А, В, С і М.

Раніше вчені попередили, що на Сонці з'явилася величезна чорна діра, розташована в самому центрі зірки.

Космічне агентство NASA опублікувало знімки зіткнення зонда DART з астероїдом, зроблені телескопами James Webb і Hubble. Організувавши епохальний експеримент із захисту Землі від астероїдів, що закінчився зіткненням зонда DART з небесним тілом, NASA не втратила можливості зробити знімки події з різних ракурсів. DART, розміром не більший за торговельний автомат, 26 вересня врізався в нешкідливий Діморфос розміром з футбольний стадіон на відстані 11 млн км від Землі.

Зараз ви читаєте новину «Нові надпотужні спалахи на Сонці спровокували проблеми на Землі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути