середа, 05 квітня 2023 10:00

НМТ-2023: особливості здачі різних предметів

 

НМТ – це мультипредметний випускний тест, який повинні здавати випускники українських шкіл. Його МОН запровадили в 2022 році, коли через повномасштабну війну в Україні, учні випускних класів не мали змоги здати ЗНО за традиційною системою. НМТ містить в собі питання по трьом предметам: двом основним (українська мова та математика) та одного на вибір. В якості додаткових дисциплін можна обрати:

● історію України;

● хімію;

● фізику;

● біологію;

● іноземну – зазвичай, це англійська мова.

Цікавою є тенденція вибору додаткових предметів для здачі мультитесту – українські школярі з року в рік (як і при ЗНО) віддають перевагу іноземній мові та біології. Загалом діаграма популярності дисциплін наступна:

 
Підготовлено за підтримки онлайн-школи BukiSchool: bukischool.com.ua

Як підготуватися до іспиту

НМТ включає 3 блоки питань по трьом різним дисциплінам. Оцінюється кожне виконане завдання. І чим більше вірних відповідей дав учень, тим вище його результат. Показники тесту впливають на вступ до ВНЗ. У абітурієнтів з високими балами по мультитесту більше шансів потрапити на бюджет. Щоб добре здати іспит, потрібна гарна підготовка до НМТ.

Програма тесту охоплює весь шкільний курс і складається з кількох десятків завдань. Наприклад, в 2023 році НМТ містить 30 завдань по українській мові, 22 – по математиці, і від 20 (по фізиці) до 32 (іноземна мова) питань по додатковому предмету.

Як правильно планувати час на здачу різних предметів

Процедури здавання випускних іспитів проводяться за сталою схемою: на тест відводиться 180 хвилин, причому розподіляти час кожен учасник може на власний розсуд. Важливо відмітити, що в середньому на виконання одного завдання відводиться 2-2,5 хв., бо різні предмети містять різну кількість завдань (від 20 до 32). Перед випускниками стоїть задача встигнути опрацювати всі завдання за відведений час, тому треба вміти правильно його планувати. Є кілька хитрощів:

● почніть з найлегшого предмету. Так ви швидко впораєтеся з одним блоком і більше залишиться часу на інші;

● спершу дайте відповіді на найбільш прості питання. Поступово дійде черга до складних і на них залишиться більше часу;

● якщо завдання викликає труднощі – облиште його і йдіть далі. Якщо залишається час, то поверніться до нього наприкінці тесту.

Проте важливо усвідомити, запорукою того, що ви встигнете вирішити всі питання НМТ є якісна підготовка. Лише міцні знання з дисципліни забезпечують можливість правильно виконати завдання і вкластися у відведений час.

Рекомендації по підготовці випускникам

Перша і основна – добре навчатися на протязі всього шкільного періоду, щоб мати високий рівень знань по кожному предмету з програми. Таким чином, можна зекономити час та зусилля на підготовці та напевне добре здати НМТ. Проте таким підходом до навчання можуть похвалитися лише одиниці, тож нагальним питанням є – як якісно підготуватися? Допоможуть в цьому поради від студентів, викладачів та знавців:

● починати підготовку заздалегідь. Краще – мінімум за рік до іспиту, так можна в комфортному темпі повторити пройдений матеріал, розібрати незрозумілі теми;

● орієнтуватися на завдання попередніх років. Питання з минулорічних тестів допоможуть скласти програму матеріалу для повторення;

● записатися на курси. Плюсом рішення є те, що програму підготовки буде складати викладач, а також він буде моніторити послідовне її виконання, що допоможе уникнути пропущених тем;

● звернутися до репетиторів по кожному предмету. Це найбільш надійний спосіб забезпечити випускнику якісну підготовку, бо вона буде відбуватися під керівництвом педагога і вся увага викладача буде сконцентрована на одному учню.

Проте, вирішивши звернутися за допомогою до репетитора, треба знайти класного спеціаліста.

Як вибрати репетитора для підготовки по НМТ

Перше, що треба зауважити – потребу у допомозі викладача. Зрозуміти це можна, проаналізувавши успіхи у навчанні та підсумкові оцінки, а також рівень знань. Простий приклад: відкрийте програму минулорічного мультитесту і дайте відповіді на завдання. Якщо хоча б ¼ з них залишилася не розв'язною, то слід звернутися за допомогою та знайти викладача. Орієнтуватися при цьому слід на такі показники:

● досвід педагога, в тому числі і в підготовці до НМТ;

● відгуки;

● оцінки на сервісі (якщо пошук відбувається на сайті).

Знайти викладача – це лише половина справи. Треба ще детально моніторити власний прогрес підготовки, щоб мати змогу своєчасно змінити програму та інтенсивність занять, чи навіть репетитора. Оцінити профіт можна за наступними показниками:

● покращення знань. Знову ж таки можна скористатися минулорічними завданнями та спробувати вирішити ті питання, які викликали труднощі;

● впевненість – ви не губитеся і швидко зможете відповісти на питання, привести приклади;

● прогрес в рівні підготовки.

Зрозуміти, що додаткові заняття з репетитором приносять результат можна і по успішності. Якщо матеріал в школі дається легше, контролі не викликають проблем, а оцінки покращилися, то ефект від підготовки є належним.

Зараз ви читаєте новину «НМТ-2023: особливості здачі різних предметів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4069
Голосування Чи варто із дітьми вчити уроки?
  • У жодному разі не треба
  • Завжди потрібно
  • Треба до 5 класу
  • Потрібно, якщо дитина заробила погану оцінку
  • Слід тільки перевіряти виконане завдання
  • Треба, якщо про це благатиме дитина
Переглянути