Ексклюзиви
понеділок, 06 серпня 2018 07:25

Ніякої "стіни вогню" - спростували стереотипи щодо чорних дір

Ніякої "стіни вогню" - спростували стереотипи щодо чорних дір
Фізики спростували існуючі поняття про чорні діри. Фото: NASA

Фізики спростували існуючі поняття про чорні діри.

Вчені стверджують, що чорні діри оточує не "стіна вогню", а клубок з об'єктів, що пояснює теорія струн, передає Journal of High Energy Physics.

"Теорія "стіни вогню" стверджувала, що людина згорить ще до того, як досягне горизонту подій, проте наші розрахунки показують інше. Все можна передбачити за допомогою теорії струн", - каже вчена Саміра Матура з американського університету штату Огайо в Коламбусі.

Вона також заперечила думку, що всі чорні діри схожі один на одного і відрізняються лише масою і діаметром горизонту подій.

У 2003 році російський фізик Олег Лунін пропонував уявити чорну діру у вигляді "клубка ниток", що володіє ненульовим обсягом і формою. Його горизонт подій буде не ідеальною сферою, а "пухнастою" кулею з постійною формою, яка змінюється, через поглинання нових частинок і їх випаровування.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вчені вперше зафіксували подвійний викид із чорної діри

Дані положення оскаржувалися на користь теорії про "стіни вогню". Команда Матури засумнівалася в цьому, і вони створили комп'ютерну модель подібну до сингулярності, на яку "скидали" віртуальні копії електронів, що мають приблизно ті ж властивості, що і їх реальні аналоги. В результаті більшість електронів пролітали через "стіну вогню", не помічаючи її.

"Припускаємо, що "клубок", образно висловлюючись, зростає і поглинає їх до того, як вони досягнуть найгарячішою зони, де народжується випромінювання Хокінга. Це повністю спростовує теорію "стіни вогню", - каже Матура.

Вченим вдалося зафіксувати процес загибелі зірки в чорній дирі. Також дослідники побачили, що з речовини, яка формує зірку, після її знищення утворюється "джет" - потік частинок, який має високу швидкість руху. Зазначається, що велику частина процесу вчені додумали. Так визначили, що всередині кожної галактики знаходиться як мінімум одна дуже велика чорна діра, однак гравітація заважає її побачити.

Зараз ви читаєте новину «Ніякої "стіни вогню" - спростували стереотипи щодо чорних дір». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути