пʼятниця, 07 липня 2017 12:21

Ніколи бюджетне місце не було таким доступним, як зараз - аналітик

Ніколи бюджетне місце не було таким доступним, як зараз - аналітик
В Україні на 300 тис. осіб - один університет. Фото: segodnya.ua

Україна - лідер за кількістю університетів на душу населення у Європі. Щоб зменшити кількість навчальних закладів, потрібно зменшити кількість місць державного замовлення, кажуть спеціалісти.

"Наша країна не може прогодувати таку кількість вищих навчальних закладів. Завдяки системі "гроші за студентом" - бюджетні місця автоматично розподіляють туди, куди пішли абітурієнти з кращими балами ЗНО, через три-чотири роки університети, які не будуть користуватися популярністю серед абітурієнтів, просто зникнуть. Це ціна - яку ми маємо заплатити за підвищення якості освіти", - розповідає Gazeta.ua експерт аналітичного центру CEDOS Єгор Стадний.

Інша причина необхідності зменшення вузів - демографічний спад. Останні роки кількість абітурієнтів зменшується, каже аналітик.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Які університети отримають більше бюджетних місць

"За роки незалежності у нас не було такого доступного бюджетного місця, як зараз. Наприклад, 2005 року конкурс на одне бюджетне місце був удвічі вищий, ніж цього року. Це зменшує конкурентність за вступ до вузу серед абітурієнтів", - каже Єгор Стадний.

Медичні вузи беруть вступників із низькими балами, через недофінансування з боку держави. За рахунок контрактників вузи змушені покривати витрати. Саме тому виникла дискусія навколо підвищення порогу у 150 балів, кажуть фахівці.

Зараз ви читаєте новину «Ніколи бюджетне місце не було таким доступним, як зараз - аналітик». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4069
Голосування Чи варто із дітьми вчити уроки?
  • У жодному разі не треба
  • Завжди потрібно
  • Треба до 5 класу
  • Потрібно, якщо дитина заробила погану оцінку
  • Слід тільки перевіряти виконане завдання
  • Треба, якщо про це благатиме дитина
Переглянути