середа, 09 грудня 2020 17:02

Незвична луска і колір: науковці знайшли новий вид змій

Незвична луска і колір: науковці знайшли новий вид змій
Змії з малочисельного роду Achalinus, який вирізняється з посеред інших тим, що луска змій не накладається одна на одну, а рівномірно поширюється по всій поверхні тіла. Фото: bioone

Досі невідомий вид змій, що мають рідкісне забарвлення, виявили у В'єтнамі.

Їхня темна луска виблискує райдужними переливами, описали в науковому журналі BioOne, передає CNN.

Змії з малочисельного роду Achalinus, який вирізняється з посеред інших тим, що луска змій не накладається одна на одну, а рівномірно поширюється по всій поверхні тіла.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як відрізнити отруйних змій від безпечних

Новий вид, який назвали Achalinus zugorum, знайшли в лісах північного регіону В'єтнаму Хазянг, що біля кордону з Китаєм. Змії цього роду, поширені також у Китаї, Японії та на Тайвані, ведуть досить обережний спосіб життя. Їх усіх об'єднує "дивна луска", яка складається в унікальні візерунки. Відомо про 13 видів змій цього роду, причому 6 з них живуть у В'єтнамі. Нова змія відрізняється від своїх родичів дивним забарвленням: її голова рожево-сіра, черево має райдужні переливи, а спина варіюється від пурпурового до вугільно-чорного кольору. Також луска в змій нового виду має чітко округлу форму, а проміжки між ними мають сіре забарвлення.

Біологи поки що не мають жодних даних про популяцію Achalinus zugorum та її стан — вони зловили лише 1 особину. Пошук інших представників цього виду ускладнений їх потаємним способом життя. Очі цих змій навіть не фіксують яскравого світла — скоріш за все тварини закопуються в грунт або глибоко під опале листя. Науковці припускають, що внаслідок вирубки місцевих лісів для агрокультурних потреб, природний ареал перебуває під загрозою, і єдина можливість вберегти рідкісних змій — це терміново змінити політику землекористування та збереження видів. Дослідження нового виду може заповнити прогалини у знаннях про рептилій та земноводних та надати критичну інформацію про еволюцію змій. Рід Achalinus відгалужується від еволюційного дерева раніше, ніж інші групи, внаслідок чого його представники відрізняються від інших змій як за поведінкою, так і за зовнішнім виглядом.

16 липня відзначають Всесвітній день змій. Вони живуть на усіх континентах, окрім Антарктиди. Відомо понад 2,6 тис. видів, і лише чверть усіх видів – отруйні.

Зараз ви читаєте новину «Незвична луска і колір: науковці знайшли новий вид змій». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4069
Голосування Чи варто із дітьми вчити уроки?
  • У жодному разі не треба
  • Завжди потрібно
  • Треба до 5 класу
  • Потрібно, якщо дитина заробила погану оцінку
  • Слід тільки перевіряти виконане завдання
  • Треба, якщо про це благатиме дитина
Переглянути