Ексклюзиви
четвер, 08 грудня 2022 05:30

Навіщо оновлювати прошивку роутера і як це зробити: корисні поради

Навіщо оновлювати прошивку роутера і як це зробити: корисні поради
Прошивши свій роутер, ви отримаєте кілька корисних переваг і убезпечите свою мережу. Фото: Briz

Якщо ви роками не заглядали в налаштування вашого маршрутизатора (роутера), то є можливість, що за цей час виробник випустив для нього оновлення прошивки.

І нехтувати його установкою не слід: ви отримаєте кілька корисних переваг та убезпечите свою мережу. Благо зробити це не так уже й складно, Gazeta.ua розповідає, для чого потрібно прошивати роутер та як це зробити.

Навіщо оновлювати прошивку роутера

Підвищення рівня безпеки

Мабуть, головна причина, через яку потрібно оновлювати прошивку роутера, — підтримка безпеки. У мікропрограмах маршрутизаторів часто знаходять діри в захисті, і, якщо їх не виправляти, ваш комп'ютер буде вразливішим перед вірусами та іншими інтернет-небезпеками.

Виявлення нових функцій

Виробники роутерів через оновлення можуть додавати своїм пристроям корисні функції. Наприклад, ви можете знайти появу батьківського контролю, підтримку режиму "репітера" чи інші нововведення.

Поліпшення продуктивності

Зрештою, вагома причина оновити прошивку роутера — збільшення швидкості його роботи. Нова версія може бути краще оптимізована і після її встановлення швидкість інтернету трохи підвищиться.

Як прошити роутер?

Найновіші роутери можуть оновлюватися як автоматично, так і за бажанням користувача через мобільний додаток. Але не всі моделі мають такі можливості, тому в більшості випадків доведеться виконувати процес вручну.

У різних маршрутизаторів він може трохи відрізнятися, але загалом схожий.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Wi-Fi працюватиме без світла: як під'єднати роутер до павербанка

Дізнайтеся, як називається ваш роутер – це написано на його корпусі. Потім завантажте файл прошивки із надійного джерела – з сайту виробника.

Знайдіть розділ "Підтримка", "Завантаження", Downloads або Support – там і містяться файли прошивок.

Коли прошивка завантажена на диск, переходимо до встановлення. Для цього відкрийте браузер та введіть в адресний рядок IP маршрутизатора. Як правило, це 192.168.1.1 чи 192.168.0.1.

Якщо ці адреси не підходять, перегляньте потрібний у документації до вашого роутера. Коли введете потрібні цифри, натисніть клавішу Enter.

Перед вами опиниться панель входу в налаштування роутера. Тут потрібно ввести пароль та логін – найчастіше це слово admin. Іноді як пароль використовується комбінація 1234.

Якщо ці облікові дані не підходять, вам доведеться знову звернутися до документації роутера.

Іноді після оновлення прошивки налаштування роутера скидаються до заводської версії, і маршрутизатору не вдається підключитися до мережі. Тому потрібно заздалегідь зробити їхню резервну копію.

Знайдіть пункт, який називається "Резервна копія та відновлення", Backup and Recovery.

Якщо щось пішло не так, після завершення оновлення прошивки їх можна буде відновити. Відкрийте "Резервна копія та відновлення", виберіть збережений файл та натисніть "Відновити".

Тепер знайдіть опцію оновлення прошивки в налаштуваннях. Найчастіше вона знаходиться в розділі Advanced, Management, "Розширені налаштування" або "Системні інструменти", залежно від моделі роутера. Виберіть "Оновлення програмного забезпечення".

Зараз саме час переконатися, що та версія прошивки, що ви завантажили, новіша за встановлену. Уже наявне програмне забезпечення відображається в налаштуваннях маршрутизатора.

Тепер потрібно вказати роутер на скачуваний файл прошивки. Якщо ваш маршрутизатор має USB-порт, вам може знадобитися записати файл з новим ПЗ на флеш-диск і підключити носій до порту.

Але в більшості випадків достатньо натиснути на кнопку Open або "Відкрити" і вибрати файл на диску вашого комп'ютера.

Вибравши потрібний елемент, натисніть Update або "Оновити" та зачекайте, поки процес не завершиться.

Коли процес завершиться, роутер перезавантажиться. Зазвичай це відбувається автоматично, але якщо маршрутизатор попросить, доведеться перезавантажити його вручну. Готово.

Повідомлення про вихід нових оновлень для ОС та мобільних програм приходять на смартфони користувачів із завидною регулярністю.

Через брак часу багато користувачів їх ігнорують. Експерти пояснили, чим загрожує така практика.

Зараз ви читаєте новину «Навіщо оновлювати прошивку роутера і як це зробити: корисні поради». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4069
Голосування Чи варто із дітьми вчити уроки?
  • У жодному разі не треба
  • Завжди потрібно
  • Треба до 5 класу
  • Потрібно, якщо дитина заробила погану оцінку
  • Слід тільки перевіряти виконане завдання
  • Треба, якщо про це благатиме дитина
Переглянути