вівторок, 22 грудня 2020 16:12

Науковці змогли вперше зафіксувати наноспалахи на Сонці

Учені змогли зафільмувати наноспалахи на Сонці, можливо, вперше за всю історію.

Є теорія, що вони нагрівають сонячну корону до неймовірних температур, повідомляє NASA.

Під час дослідження науковці змогли не лише зафіксувати факт спалаху, а повний цикл — від яскравого виникнення до вщухання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Китай вивів на орбіту Землі 4 нові супутники

Наноспалахи — це крихітні виверження на Сонці, в одну мільярдну частину розміру звичайних сонячних спалахів. Цей феномен був відомий ще 1970 роках, але тоді не було такої техніки, яка б змогла це підтвердити. Гіпотезу, що наноспалахи нагрівають корону зірки, висунув Юджин Паркер, відомий своєю компанією Parker Solar Probe.

Автор: NASA/SDO/IRIS/Shah Bahauddin
  Вчені змогли зафіксувати наноспалахи на Сонці
Вчені змогли зафіксувати наноспалахи на Сонці

Астрономи досі не можуть збагнути, чому зовнішня атмосфера Сонця, або корона, стає неймовірно гарячою, незважаючи на те, що вона розташована набагато далі від ядра зірки і всі шари під короною на мільйони градусів холодніше. Феномен наноспалахів також незрозумілий.

"Це важко спостерігати. Теоретично ми знаємо, що нам слід шукати: який відбиток залишить наноспалах. Але знадобився досить потужний телескоп, щоб вперше це побачити", — розповів один з авторів дослідження Шах Бахауддін.

Єдине 2020 року сонячне затемнення відбулось у понеділок, 14 грудня. Подробицями та знімками ділиться Reuters. Місяць проходив перед сонячним диском і на 2 хв. повністю затьмарив Сонце.

Зараз ви читаєте новину «Науковці змогли вперше зафіксувати наноспалахи на Сонці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4069
Голосування Чи варто із дітьми вчити уроки?
  • У жодному разі не треба
  • Завжди потрібно
  • Треба до 5 класу
  • Потрібно, якщо дитина заробила погану оцінку
  • Слід тільки перевіряти виконане завдання
  • Треба, якщо про це благатиме дитина
Переглянути