вівторок, 09 січня 2018 11:17

Знайшли шлях в четвертий вимір

Знайшли шлях в четвертий вимір
В 2016 вчені отримали Нобелівську премію. Фото:znaj.ua

Група фізиків з університету штату Пенсільванія знайшла шлях в четвертий вимір простору. Дослідження провели під керівництвом професора Мікаеля Рехтсмана.

Вчені спирались на результати дослідження, за яке в 2016 році їм присудили Нобелівську премію, про це пише "Сегодня".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Науковці відкрили нову матерію

Науковці створили спеціальні двомірні структури і використовували лазери. Вони домоглися результату, який нагадав квантовий ефект Холла. Він полягає у провідності двовимірного електронного газу в сильних магнітних полях при низьких температурах.

Як відзначають вчені, тривимірні предмети відкидають двомірні тіні, які дозволяють судити про форму цих предметів. Складні обчислення показали, що тривимірні об'єкти можуть бути "тінню" чотиривимірних об'єктів.

Вчені наблизилися до розуміння чотиривимірного простору. Навколишній світ має три просторових виміри, але в фізичних моделях їх може бути більше. Наприклад, в теорії суперструн розглядається 10 просторових вимірів.

Марс має незвичайний червоний відтінок через воду. Залишки рідини не випарувалися. Їх увібрав ґрунт. Про це заявляють британські науковці з Оксфордського університету. Неоднорідний склад ґрунту на планеті - основна причина зникнення води з поверхні Марсу.

Зараз ви читаєте новину «Знайшли шлях в четвертий вимір». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4069
Голосування Чи варто із дітьми вчити уроки?
  • У жодному разі не треба
  • Завжди потрібно
  • Треба до 5 класу
  • Потрібно, якщо дитина заробила погану оцінку
  • Слід тільки перевіряти виконане завдання
  • Треба, якщо про це благатиме дитина
Переглянути