Ексклюзиви
пʼятниця, 26 серпня 2022 04:30

NASA повідомило дату запланованого зіткнення з астероїдом Діморфом

NASA повідомило дату запланованого зіткнення з астероїдом Діморфом
Астероїд Діморф (Dimorphos) діаметром 160 метрів перебуватиме на відстані 11 млн км від Землі. Фото: NASA

Ударний космічний зонд Double Asteroid Redirection Test (DART) зіткнеться з астероїдом Діморфом у межах випробування технології захисту Землі від зіткнення з астероїдами 26 вересня 2022 року.

Про це на своєму сайті повідомило Національне управління США з аеронавтики та дослідження космічного простору (NASA).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: До Землі наближається гігантський астероїд

"DART, який є першою у світі місією для випробування технології захисту Землі від небезпеки (контакту) з потенційним астероїдом або кометою, зіткнеться з обраним астероїдом, який не становить небезпеки для Землі, о 19:14 за часом Східного узбережжя США, у понеділок, 26 вересня (тобто 27 вересня о 02:14 за київським часом Gazeta.ua)", - йдеться у повідомленні.

Завдання місії DART (Double Asteroid Redirection Test) – перевірка можливості зміни траєкторії польоту, що загрожує зіткненням із Землею астероїда шляхом кінетичного удару,

Астероїд Діморф (Dimorphos) діаметром 160 метрів перебуватиме на відстані 11 млн км від Землі, коли в нього вріжеться DART.

Зонд масою 633 кг повинен врізатися на швидкості 6,6 км за секунду, щоб вплинути на рух астероїда. За зіткненням спостерігатиме італійський кубсат LICIACube, який відокремиться від зонда за п'ять днів до цього.

Під час місії фахівці проведуть безліч тестів, використовуючи телескоп DRACO, а також перевірять низку демонстраційних технологій.

Зокрема, буде перевірено розроблену для NASA систему пошуку та самонаведення апарату SMART Nav, вона запуститься за годину до зближення з астероїдом.

Ударний зонд DART було запущено у листопаді 2021 року за допомогою важкої ракети Falcon 9 компанії SpaceX. Вартість апарату – $325 млн.

Це перший в історії космічний "камікадзе", за допомогою якого NASA перевірить, чи можна захистити Землю від потенційної небезпеки у спосіб, багато разів показаний у кіно.

Проект DART розроблений NASA спільно з Європейським космічним агентством у межах програми захисту Землі від зустрічі з астероїдами.

Астрономи, що працюють із телескопом "Хаббл", опублікували знімки туманності Тарантул у Великій Магеллановій хмарі, карликовій галактиці-супутнику Чумацького Шляху, розташованій приблизно за 163 000 світлових років від Землі.

Зараз ви читаєте новину «NASA повідомило дату запланованого зіткнення з астероїдом Діморфом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4069
Голосування Чи варто із дітьми вчити уроки?
  • У жодному разі не треба
  • Завжди потрібно
  • Треба до 5 класу
  • Потрібно, якщо дитина заробила погану оцінку
  • Слід тільки перевіряти виконане завдання
  • Треба, якщо про це благатиме дитина
Переглянути