Ексклюзиви
неділя, 13 червня 2021 13:47

NASA показало мегаракету для польоту на Місяць
3

Першу з потужних ракет системи космічного старту Space Launch System (SLS), яка доставить людей на Місяць вже цього десятиліття, зібрало NASA.

У п'ятницю інженери Космічного центру Кеннеді у Флориді закінчили опускання 65-метрової основної ступені між двома меншими ракетами-носіями, пише BBC.

Таким чином, уперше поєднали всі три основних елементи ракети.

NASA зібрало суперракету для подорожі людини на Місяць
Фото: nasa.gov
NASA зібрало суперракету для подорожі людини на Місяць
NASA зібрало суперракету для подорожі людини на Місяць

NASA планує випустити SLS на перший рейс вже наприкінці цього року.

Під час цієї місії, відомої як "Артеміда-1", ракета SLS доставить "Оріон" - транспортний засіб екіпажу наступного покоління Америки - до Місяця. Поки що на борту не буде жодного космонавта. - інженери хочуть спочатку випробувати ракету та космічний корабель перед тим, як у 2023 році дозволять перший запуск з людьми на борту.

Ракета SLS складається з гігантської серцевини, на якій розміщені паливні баки та чотири потужні двигуни, оточені двома твердотільними ракетами-носіями довжиною 54 м кожен. Вони забезпечують більшу частину сили тяги, яка відштовхує SLS від землі в перші дві хвилини польоту. Основний ступінь ракети вищий за Статую Свободи - його можна порівняти з 20-поверхїовим будинком.

У п'ятницю та суботу команди Космічного центру Кеннеді використовували важкий підйомний кран, щоб спочатку підняти основну частину, перенести її та встановити на місце між в конструкції, яка називається мобільна пускова установка. В даний час ця структура знаходиться всередині величезного кубоподібного Будинку автомобілів (VAB).

Мобільний пусковий пристрій дозволяє отримати доступ до SLS для тестування, перевірки та обслуговування. Він також перенесе гігантську ракету на стартову площадку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: NASA провели успішне випробування ракети для польотів на Місяць

Установка твердопаливних прискорювачів на пусковий комплекс почалася ще у листопаді. Основний же ступінь весь цей час проходив масштабне тестування на стенді в штаті Міссісіпі.

У березні конструктори та інженери успішно провели стендовий запуск двигунів тривалістю 8 хвилин. Стільки часу знадобиться SLS, щоб вибратися з земної атмосфери.

Потім основний ступінь привезли на баржі в Космічний центр Кеннеді.

"Артеміда-3", яка стане першою місією по висадці людей на Місяць після "Аполлона-17" у 1972 році, повинна запуститися в найближчі кілька років. Нещодавно NASA уклала контракт на будівництво наступного покоління апарату Moon, компанія SpaceX, яка адаптує для цього свій дизайн Starship.

Зараз ви читаєте новину «NASA показало мегаракету для польоту на Місяць». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути