Ексклюзиви
четвер, 11 квітня 2019 15:20

Народилася "дитина трьох батьків"

Народилася "дитина трьох батьків"
Лікарі кажуть, що "творять історію медицини", що зможе допомогти безплідним парам у всьому світі Фото: Корупція.Інфо

Лікарі в Греції та Іспанії використали генетичний матеріал трьох людей, щоб дати можливість народити дитину безплідній жінці.

Хлопчик народився у вівторок. Мати й дитина вагою 2,9 кг почуваються добре, пише ВВС.

Лікарі кажуть, що "творять історію медицини", що зможе допомогти безплідним парам у всьому світі. Деякі експерти у Великій Британії кажуть, що процедура викликає етичні питання і її не повинні були застосовувати. Експериментальний метод штучного запліднення використовує яйцеклітину від матері, сперму від батька та іншу яйцеклітину від жінки-донора. Його розробили для допомоги сім'ям, які страждають від генетичних мітохондріальних захворювань, які передаються від матері до дитини. Методику випробували лише одного разу на сім'ї з Йорданії. Це викликало багато суперечок.

Деякі лікарі вважають, що ця технологія може також збільшити шанси при штучному заплідненні. Вся справа у мітохондріях — це маленькі ділянки майже кожної клітини тіла, які перетворюють їжу на корисну енергію. Внаслідок деяких захворювань мітохондрії можуть ставати дефектними, а поєднання ДНК матері з донорськими мітохондріями може запобігти виникненню захворювання у дитини.

32-річна пацієнтка з Греції пережила 4 невдалі спроби штучного запліднення. Тепер вона стала матір'ю, але її син має невелику кількість свого генетичного матеріалу від жінки-донора, оскільки мітохондрії мають власну ДНК.

У лютому 2018 року лікарі в Ньюкаслі отримали дозвіл на створення перших "дітей трьох батьків" у Великій Британії. Державний орган з питань репродуктивної медицини схвалив дві спроби, обидві у сім'ях із рідкісними мітохондріальними захворюваннями. Деякі лікарі у Британії стверджували, що ці дві сфери застосування даного методу - допомога у зачатті та уникнення передачі генетичного захворювання - дуже різні з морального погляду.

Народилися перші діти з відредагованими генами.

Технологія цілеспрямованого редагування людського генома, відома в науковому світі під назвою "CRISPR", передає Naked Science.

"Роботу проводили в Китаї, оскільки в США експерименти такого характеру заборонені через побоювання, що втручання в генетику в одному поколінні може привести до генетичних змін в наступних поколіннях або зашкодити іншим генам. Народилися дівчатка-близнюки", - каже дослідник Хе Цзянькуй.

Зараз ви читаєте новину «Народилася "дитина трьох батьків"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути