понеділок, 22 березня 2021 12:45

На створення перших фотографій витрачали 30 хв.

22 березня 1904 року в лондонській газеті Illustrated Mirror вперше у світі опублікували кольорову фотографію.

"Перші фото створювали довго. Людина мала стояти чи сидіти на одному місці від 20 до 30 хвилин. Перші фотоапарати мали великі розміри й реагували повільно. Люди мали стояти нерухомо, щоб одержати вдалий знімок. Зображення очей на перших портретах вдавалися з великими зусиллями, тому часто фотографували людей із заплющеними очима", - каже Gazeta.ua фотографиня Олена Іващенко.

Історія кольорової фотографії пов'язана з реалізацією 2 методів кольоровідтворення. 1-й метод одержав назву прямого - об'єктивного. У ньому при формуванні зображення прагнуть забезпечити умови, безпосередньо відтворюють кольори навколишніх об'єктів. Використовуючи явище інтерференції, французи Едмон Беккерель і Абель Ньєпс де Сент-Віктор отримали якісне зображення спектра на полірованій срібній пластині, яку обробили хлористим сріблом. Однак зображення було нестійке й зберігалося лише в темряві.

1861-го шотландський математик і фізик-теоретик Джеймс Клерк Максвелл отримав першу кольорову фотографію. Він зробив її шляхом одночасного суміщеного проєктування червоного, синього та зеленого діапозитивів. Цю подію вважають відправною точкою в історії кольорової фотографії.

Автор: myplanet.com
  На створення перших фотографій витрачали 30 хв
На створення перших фотографій витрачали 30 хв

Перші фотоапарати були вдосконаленими камерами-обскурами. У відкритому з однієї сторони ящику рухався назад і вперед інший ящик, який утримували в певному положенні за допомогою гвинтика. На передній стінці цього ящика була розміщена лінза або предметне скло, а на задній стороні – матове скло. Незабаром замість однієї лінзи стали використовувати 2, сконструювавши в такий спосіб перший об'єктив. Промені від зовнішнього предмета, пройшовши через об'єктив, зупинялися на матовому склі й при належній відстані останнього від предмета на ньому залишалося його виразне зображення.

Автор: cuspu.edu.ua
  На створення перших фотографій витрачали 30 хв
На створення перших фотографій витрачали 30 хв
Першу фотографію, яку зробив француз Абель Ньєпс 1822 року, не вдалося зберегти. Тому першою в історії фотографією вважають вид із вікна. Він отримав зображення 1826-го за допомогою камери-обскури на олов'яній пластинці. Експозиція тривала 8 годи. на яскравому сонячному світлі.
Зараз ви читаєте новину «На створення перших фотографій витрачали 30 хв.». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути