пʼятниця, 06 вересня 2019 08:21

На Марсі зійшла лавина

На Марсі зійшла лавина
NASA показали фото крижаної лавини на Марсі. Фото: ІВТ.

Орбітальний апарат розвідки Марсу NASA зафіксував крижану лавину, що зійшла на планеті, та зробив її фотографії.

За словами експерта Місячної і планетарної лабораторії Університету Арізони Кенді Хансен, зазвичай таке природне явище відбувається на Марсі навесні, коли сонячне тепло змушує танути крижані шари, передає видання IBT.

"Кожну весну Сонце сяє на стороні ряду шарів на північному полюсі Марса, відомих як шаруваті відкладення північної полярності. Тепло дестабілізує лід, і блоки розпадаються", - зазначила Хансен.

Хмара від лавини утворюється, коли розпушені шари сміття досягають дна марсіанської скелі. Оскільки шари на дні гори складаються з різних матеріалів з різними текстурами і кольорами, лавина утворює хмари з незвичайним зовнішнім виглядом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: NASA зняли казкові вихори хмар

"Коли вони досягають дна кручі заввишки більше 500 метрів, блоки піднімають хмару пилу. Шари під ним відображаються різними кольорами і текстурами в залежності від кількості пилу, змішаного з льодом", - додала експерт.

Крім теплої пори року, лавини на Марсі також можуть бути викликані низкою факторів на його поверхні. Наприклад, в червні 2018-го орбітальному апарату NASA вдалося виявити лавину, викликану впливом метеорита на Марс.

Місяць віддаляється від Землі на чотири сантиметри щорічно. Як наслідок, уповільнення швидкості обертання Землі може привести до більш сильних землетрусів. Вчені вивчили статистику землетрусів з 1900 року. Вони виявили, що з початку XX століття було близько п'яти періодів, під час яких планета переживала від 25 до 30 сильних землетрусів щорічно.

Зараз ви читаєте новину «На Марсі зійшла лавина». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути