четвер, 17 вересня 2020 16:11

Мовний омбудсмен висловив позицію щодо скасування обов'язкового ЗНО з української літератури

Мовний омбудсмен висловив позицію щодо скасування обов'язкового ЗНО з української літератури
Кремінь пропонує створити завдання різного рівня складності для єдиного ЗНО з мови та літератури. Фото: Facebook Тараса Кременя

Випускники шкіл з 2021 року зможуть складати будь-яке зовнішнє незалежне оцінювання з української мови - або з української мови та літератури, або лише з української мови.

Це не подобається мовному омбудсмену Тарасові Кременю, про це він написав на сторінці у Facebook.

У МОН запевнили, що ті випускники, які не планують вступати до вишів, можуть здати лише тест з української мови для отримання результату ДПА. Натомість учасник, який, обере сертифікаційну роботу з української мови і літератури, зможе вступати на будь-яку спеціальність.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Формат проведення ЗНО з наступного року змінять

Мовний омбудсмен Тарас Кремінь проти такого нововведення. За його словами, скасування обов'язкового ЗНО з української літератури – це одна з найбільших загроз і щодо освітньої реформи, і державної гуманітарної політики загалом. На його думку, засвоїти українську мову без високого рівня вивчення української літератури неможливо.

Кремінь пропонує створити завдання різного рівня складності для єдиного ЗНО з мови та літератури. Для тих, хто планує вступати на природничі спеціальності, завдання з літератури і мови зробити простішими, а для гуманітарного профілю – складнішими. Тому він готує звернення до прем'єр-міністра України та Міністерства освіти України, щоб цю норму було переглянуто або аргументовано.

З 2021 року учасників ЗНО, які здобудуть найвищі результати в тестуванні, нагороджуватимуть преміями. Це буде одноразова грошова виплата.

Державну підсумкову атестацію з математики з 2021 року випускники шкіл складатимуть обов'язково. Досі можна було обирати між математикою та історією України, повідомила заступниця директора Центру оцінювання якості освіти, що організовує ЗНО в країні, Тетяна Вакуленко.



Зараз ви читаєте новину «Мовний омбудсмен висловив позицію щодо скасування обов'язкового ЗНО з української літератури». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4069
Голосування Чи варто із дітьми вчити уроки?
  • У жодному разі не треба
  • Завжди потрібно
  • Треба до 5 класу
  • Потрібно, якщо дитина заробила погану оцінку
  • Слід тільки перевіряти виконане завдання
  • Треба, якщо про це благатиме дитина
Переглянути