Ексклюзиви
понеділок, 25 лютого 2019 16:09

Мільйон євро на відновлення обсерваторії в Карпатах дасть ЄС

Мільйон євро на відновлення обсерваторії в Карпатах дасть ЄС
Проект буде реалізовано за півроку Фото: BBC.com

Європейський Союз виділить 1 млн 53 тис. євро на відновлення астрономічно-метеорологічної обсерваторії на горі Піп Іван у Карпатах. Про це повідомила віце-прем'єр України Іванна Климпуш-Цинцадзе.

На базі обсерваторії планують створити Міжнародний науковий центр "Обсерваторія" Прикарпатського університету та Варшавського університету, пише Дзеркало тижня.

Таку грантову угоду уклали Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника та Міністерство інвестицій і розвитку Польщі.

"Концепція, запропонована Прикарпатським національним університетом, полягає у створенні так званого трансформера, який об'єднає сучасний науково-дослідний центр з базою підготовки спеціалістів для проведення пошуково-рятувальних операцій", - зазначили в університеті.

Проект "Адаптація колишньої обсерваторії на горі Піп Іван для потреб високогірного рятувального центру" реалізують в рамках програми європейського транскордонного співробітництва Польща-Білорусь-Україна 2014-2020.

За рахунок ЄС планують встановити сучасне метеорологічне обладнання, придбати необхідну рятувальну техніку та сучасне спорядження для українського і польського рятувальних загонів. Це допоможе виконувати пошуково-рятувальні операції в надскладних умовах високогір'я. Частину коштів витратять на ремонт та облаштування приміщень в межах завдань проекту.

"Цей грант досить складний з точки зору виконання. Зокрема, близько 50 відсотків грантових коштів буде спрямована на ремонт, відновлення та адаптацію приміщень обсерваторії для потреб рятувальних служб та наукового центру", - зазначив ректор Прикарпатського університету Ігор Цепенда.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У справжню зиму - на Піп Іван: показали обсерваторію на Чорногорі

Проект розрахований на два роки, але фактично він повинен бути реалізований протягом півроку, адже в умовах високогір'я вести будівельні роботи можна не більше трьох місяців у році.

39 українських інфраструктурних проектів, що входять до стратегії Drive Ukraine 2030 включені в індикативний план будівництва транс'європейської транспортної мережі TEN-T. Європа виділяє на ці проекти майже 4,5 млрд євро.

Зараз ви читаєте новину «Мільйон євро на відновлення обсерваторії в Карпатах дасть ЄС». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути