вівторок, 19 червня 2018 10:51

Ми не одні - астрономи зробили нове відкриття

Міжнародна команда астрономів виявила відразу 3 нові планети навколо новонародженої зірки.

Американським та австралійським вченим вдалося знайти 3 молоді планети завдяки радіотелескопу ALMA. Спостереження провели на його решітці. Це змінило розуміння природи нових для астрономії протопланетних дисків, передає Astrophysical Journal Letters.

"Вимірювання властивостей потоку газу в товщі протопланетного диска дає нам набагато більше впевненості в тому, що навколо молодої зірки обертаються планети", - говорить Крістоф Пинте з університету Монаш у Австралії та Інституту планетології і астрофізики в Греноблі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вчені зробили сенсаційне відкриття про Місяць

Відкриття ґрунтується на аналізі спостережень молодої зірки HD 163296, розташованої на відстані 330 світлових років від Землі в сузір'ї Стрільця. Її маса майже вдвічі перевершує масу Сонця, але їй всього лише 4 млн років - одна тисячна віку Сонця.

  Вчені знайшли три молодих планети. Фото: gizmodo.com
Вчені знайшли три молодих планети. Фото: gizmodo.com

"Ми шукали локалізовані маломасштабні рухи газу в протопланетному диску навколо зірки. Завдяки надвисокій роздільній здатності зображеннь ALMA ми зможемо виявити наймолодші планети у нашій Галактиці", - говорить Річард Тіг, астроном з університету Мічигану і основний автор другої статті.

Група Тіга ідентифікувала 2 планети, розташовані приблизно за 12 і 21 млрд км від своєї материнської зірки. Інша група під керівництвом Пинте ідентифікувала планету на відстані 39 млрд км. Обидві групи використовували варіанти однієї і тієї ж методики, в основі якої лежить пошук аномалій у газовому потоці. Ці аномалії свідчать про взаємодію газу з масивним об'єктом, повідомляє Gizmodo.

У NASA розповіли про результати останніх спостережень за карликовою планетою Церера і заявили, що вказаний об'єкт - не просто шматок породи, а "жива" планета, на якій протікають складні геологічні процеси за участю води.

Зараз ви читаєте новину «Ми не одні - астрономи зробили нове відкриття». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути