пʼятниця, 16 березня 2018 07:25

Астрономи помітили життя на карликовій планеті

Астрономи помітили життя на карликовій планеті
Астрономи назвали Цереру "живою" карликовою планетою Фото: bbc

У NASA розповіли про результати останніх спостережень за карликовою планетою Церера і заявили, що вказаний об'єкт - не просто шматок породи, а "жива" планета, на якій протікають складні геологічні процеси за участю води.

"Зміни в положенні Церери щодо Сонця призводять до того, що лід починає танути в приповерхневих шарах грунту і перетворюватися в пар. Він поступово осідає на стінках кратерів, в результаті чого кількість" чистого "льоду в них збільшується. Все це говорить про те, що Церера є геологічно і хімічно "живою" карликовою планетою ", - говорить Андреа Рапоні з Інституту астрофізики і планетології в Римі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Перебування людини в космосі змінює його ДНК - NASA

У кратерах планети присутні білі плями, які виявилися водяним льодом, а також покладами соди і інших солей. Останнє вказує на те, що вода не просто випаровується і конденсується, а бере участь в геологічних процесах. Крім того, наявність поверхневого шару води говорить про те, що утворився він відносно недавно. В іншому випадку сонячні вітри вибили б молекули води.

Спостереження за Церерою здійснюють за допомогою зонду Dawn з 2015 року.

Зараз ви читаєте новину «Астрономи помітили життя на карликовій планеті». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4069
Голосування Чи варто із дітьми вчити уроки?
  • У жодному разі не треба
  • Завжди потрібно
  • Треба до 5 класу
  • Потрібно, якщо дитина заробила погану оцінку
  • Слід тільки перевіряти виконане завдання
  • Треба, якщо про це благатиме дитина
Переглянути