понеділок, 04 вересня 2017 07:25

Космічний телескоп Hubble знайшов воду на трьох планетах

Космічний телескоп Hubble знайшов воду на трьох планетах
Ще на трьох планетах у майбутньому можливе життя - науковці Фото: з відкритих джерел

Астрономи з NASA та ESA заявили про ознаки води на трьох планетах в системі карликової зірки TRAPPIST-1. Отримати ці дані їм вдалося за допомогою телескопу Hubble. Це відкриття говорить про те, що вони придатні до життя і у майбутньому їх можна буде заселити.

На початку цього року астрономи відкрили сім планет розміром із Землю, які обертаються навколо ультрахолодної карликової зірки TRAPPIST-1. Вона знаходиться на відстані 40 світлових років від Землі, повідомляє Science Daily

Згодом міжнародна команда вчених для вивчнення кількості ультрафіолетового випромінювання, яке отримують окремі планети системи, використала космічний спектограф на телескопі Hubble.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Науковці охолодили речовину до рекордно низької температури

"Ультрафіолетове випромінювання є важливим фактором в еволюції атмосфери. Як і в нашій власній атмосфері, ультрафіолетове зоряне світло здатне розділяти молекули водяної пари на водень і кисень", - розповіли науковці.

Саме ці процеси виявив телескоп Hubble. Вони доводять те, що на цих планетах є водяна пара, а значить, і вода. Сильне ультрафіолетове випромінювання зафіксували на зірці TRAPPIST-1. Це відкриття дозволяє зробити висновок, що планети її системи могли свого часу втратити велику кількість води. Зокрема, науковці підрахували, що за останні 8 млрд. р. вони приблизно втратили обсяг води, який в 20 разів перевищує всі земні океани.

Кільця Сатурна можуть бути значно молодшими, ніж вважали до цього. Ці сенсаційні дані оприлюднили завдяки космічному апарату Cassini під час заключного етапу його більш як 20-річної космічної подорожі.

Зараз ви читаєте новину «Космічний телескоп Hubble знайшов воду на трьох планетах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути