вівторок, 15 серпня 2017 16:00

Коштовна випадковість: сенсаційні археологічні знахідки в Україні
5

15 серпня в Україні відзначають День археолога. Його започаткували 2008-го.

Україна - одна з найбагатших країн Європи на археологічні пам'ятки. На цій території жили багато народів. Вони залишили немало археологічних знахідок, кажуть вчені.

Gazeta.ua зібрала 5 найцінніших археологічних знахідок, знайдених на території України.

Золотий гребінь

Гребінь з кургану "Солоха" знайшли неподалік Нікополя 1913 року. Це унікальний шедевр давньогрецького мистецтва. Гребінь виявили у могилі скіфського царя. Він виготовлений із золота, вага 294 г.

Прикраса складається з 19 довгих чотиригранних зубів. Їх з'єднують фігури левів, що лежать. На верхньому ярусі зображена сцена війни.

Автор: heraldicum
  Солохскій золотий гребінь
Солохскій золотий гребінь
Кам'яна ікона

Унікальна кам'яна ікона - єдина у світі. Її виявили під Каневом на Черкащині 1930-го. Ікону виготовили візантійські майстри у ХІІІ ст. Належала вона князю Володимиру Мономаху, припускають вчені.

Автор: vidomosti-ua
  Кам’яна ікона
Кам’яна ікона

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Археологи знайшли рідне село трьох апостолів

Золота пектораль

Скіфську Золоту пектораль знайшли 1971 року у кургані Товста могила на Дніпропетровщині. Це найдавніше скіфське поховання датується IV ст. до н.е. Прикраса має вагу 1, 2 кг. Її діаметр - 30,6 см. Пектораль виготовлена із золота 958 проби. Була символом влади.

Науковці мають кілька теорій щодо символів на прикрасі. Одні вважають, що там зображений Всесвіт чи карта скіфських володінь. Інші переконані, що пектораль - давній скіфський календар.

Золоту пектораль вважають найбільшою археологічною знахідкою минулого століття. Її оцінюють у понад $2 млн.

Автор: ridna.ua
  Скіфська Золота пектораль
Скіфська Золота пектораль
Меч князя Святослава

Меч знайшли 2011-го поблизу острова Хортиця. Зброю випадково витягнув з Дніпра житель Запоріжжя під час риболовлі. Зброя належить руському князеві Святославу, припускають вчені. Він загинув 972 року біля дніпровських порогів у битві з печенігами.

Меч виготовили у Х ст. Завдовжки 96 см. Вага - 1 кг. Руків'я зброї оздоблене золотом та сріблом.

Автор: petrikivka.org.ua
  Меч князя Святослава
Меч князя Святослава
500-річна писанка

Писанку, якій півтисячі років, знайшли у центрі Львова 2013-го. Знахідку виявили у водозбірнику. Її виготовили у ХV-XVI ст. з гусячого яйця. Писанку розмалювали орнаментом "безконечник". Він символізує нескінченність людського роду.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні знайшли поховання амазонки

У селі Пересопниця на Рівненщині завершилися розкопки старокиївського поселення Х-ХІІ ст. Виявили фрагменти кераміки, прикрас, мармурові хрестики, а ще писало, зроблене із заліза. Науковці опрацьовують артефакти, а розкопані житла періоду Х ст. хочуть відправити у музей.
Зараз ви читаєте новину «Коштовна випадковість: сенсаційні археологічні знахідки в Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4069
Голосування Чи варто із дітьми вчити уроки?
  • У жодному разі не треба
  • Завжди потрібно
  • Треба до 5 класу
  • Потрібно, якщо дитина заробила погану оцінку
  • Слід тільки перевіряти виконане завдання
  • Треба, якщо про це благатиме дитина
Переглянути