Ексклюзиви
неділя, 25 липня 2021 16:11

Коронавірус значно впливає на інтелект - учені шокували дослідженням

Коронавірус значно впливає на інтелект - учені шокували дослідженням
Короновірус знижує інтелект. Фото: pixabay.com

У людей, які перенесли коронавірус, масово фіксують істотне зниження інтелекту. Цей ефект не проходить навіть після одужання.

До такого висновку дійшов колектив британських і американських вчених. Результати їх дослідження опубліковані на сайті журналу The Lancet.

Учені зібрали дані більше 81 тис. осіб. Із січня по грудень 2020 року вони проходили тест розумових здібностей Great British Intelligence Test і надавали дані про Covid-19 - чи була хвороба та в якій формі.

Дослідники зіставили дані здорових людей і тих, хто переніс коронавірус. При цьому врахували всі супутні фактори, на кшталт статі, віку, рівня освіти, загального стану здоров'я та інших.

Найсерйозніший збиток коронавірус завдав людям, які перехворіли на важку форму із застосуванням ШВЛ. Їх зведений бал інтелекту в Great British Intelligence Test знизився на рівень семи балам в традиційних тестах IQ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Постковідний синдром має вражаючі наслідки

При цьому вчені вважають, що рівень інтелекту не відновлюється з часом, навіть через майже рік після одужання.

Коронавірус чинить всебічний негативний ефект на людські здібності - абстрактне мислення, логіку, концентрацію уваги. Але для більш повного розуміння проблеми науковці закликають до подальших досліджень.

Люди, які перенесли коронавірус, можуть мати постковідний синдром. Повинні проходити реабілітацію. З часом можуть виникати хвороби легень, серця, судин, нервової системи, суглобів.

Наслідки для здоров'я, які провокує Covid-19, досі досліджують. У кожного проявляються індивідуально.

Зараз ви читаєте новину «Коронавірус значно впливає на інтелект - учені шокували дослідженням». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 4069
Голосування Чи варто із дітьми вчити уроки?
  • У жодному разі не треба
  • Завжди потрібно
  • Треба до 5 класу
  • Потрібно, якщо дитина заробила погану оцінку
  • Слід тільки перевіряти виконане завдання
  • Треба, якщо про це благатиме дитина
Переглянути