Ексклюзиви
середа, 05 серпня 2020 13:14

Конкурент SpaceX: українець створив потужну космічну компанію

Конкурент SpaceX: українець створив потужну космічну компанію
У Шотландії провели наземні випробування ракети. Фото: скрин із відео

У Великій Британії українець Володимир Лєвикін створив сомпанію Skyrora, яка цілком здатна скласти конкуренцію космічній корпорації Ілона Маска SpaceX.

Інженери Skyrora вже провели наземні випробування космічної ракети, чого не було в Британії останні пів століття, повідомляє The Telegraph.

"Ракетні випробування компанії сигналізують про намір Великої Британії конкурувати зі SpaceX за частину прибуткового ринку супутників", - йдеться в статті.

За даними видання, ще у травні 8 вантажних автомобілів, що перевозили команду інженерів Skyrora та 32-футову ракету, вирушили до Шотландії. Там вони виконали те, що можна назвати першим випробуванням наземної ракети, яке відбулося у Великій Британії щонайменше за пів століття.

"Наша амбіція - стати британською SpaceX. Не стільки у плані запуску космічних апаратів, а більше як фактор натхнення для населення Британії", - розповів британському виданню Лєвикін.

Він, випускник Запорізького національного технічного університету (нині НУ "Запорізька політехніка". - Gazeta.ua), має намір у найближчі роки почати масове виробництво космічних ракет. Для цього штат компанії збільшать у 10 разів - до 300 осіб.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: SpaceX вчетверте перенесла запуск на орбіту мінісупутників

Українець пояснив, що Skyrora сконцентрується на технології поширення зв'язку через супутники. Для запуску супутників буде використано інший клас ракет, які набагато менше, ніж у SpaceX. Принципова відмінність у тому, що майданчики для запуску ракет Skyrora можуть бути мобільні.

"Тому ми можемо запуститися практично з будь-якого місця, яке вам потрібно, і вивести ваш супутник на точну локацію на орбіті", - сказав Лєвикін .

Першу ракету розраховують вивести на орбіту 2023 року. До 2026-го Skyrora планує здійснювати 16 запусків на рік.

"Skyrora проєктує, виготовляє та розгортає ракети, щоб торувати шлях для невеликих виробників супутників, які прагнуть отримати доступ до космосу. Компанія розробляє технологію ракет-носіїв для того, щоб забезпечити корисність космосу. У Skyrora пишаються тим, що співпрацюють з інноваційним центром, розташованим у Дніпрі. Ця співпраця дає нам змогу розвиватися та рости разом, коли ми всі рухаємося до однієї мети", - йдеться на сайті компанії.

20 липня Об'єднані Арабські Емірати вперше в арабському світі успішно здійснили запуск зонда "Надія" до Марса. Марсохід "Надія" завважки в майже 1,5 т до Червоної планети долетить за 7 місяців.

"Надія" - перший зонд на Марс, який створили в Об'єднаних Арабських Еміратах. Через погану погоду старт із космодрому острова Танегасіма відкладали двічі, та цього разу умови для запуску були ідеальними.

Зараз ви читаєте новину «Конкурент SpaceX: українець створив потужну космічну компанію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути