пʼятниця, 19 лютого 2021 13:55

Комети назвали прізвищем українця

Комети назвали прізвищем українця
Комети назвали прізвищем українця фото: streetastronomy.com.ua

19 лютого 1937 року народився український астроном Клим Чурюмов. Він є також першовідкривачем комет Чурюмова-Герасименко та Чурюмова-Солодовникова.

У вересні 1969 року Клим Чурюмов разом із аспіранткою Світланою Герасименко під час спостереження за кометою Комас-Сола зробили фото, на якому виявилась ще одна комета. Вона отримала назву за іменами першовідкривачів - комета Чурюмова-Герасименко.

Це комета з періодом обертання 6,6 року. Вона є 1-ю кометою, яку супроводжував космічний апарат, 1-ю, на яку зійшов спусковий апарат. У результаті космічних досліджень виявили неправильну форму ядра комети, відзняли деталі поверхні. На ній також виявили молекулярний азот і деякі органічні сполуки, зокрема гліцин.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Відкрили найвіддаленішу планету

2-гу комету Клим Чурюмов відкрив разом із Володимиром Солодовниковим 1986 року. Вона отримала назву Чурюмова-Солодовникова.

Клим Чурюмов опублікував понад 800 наукових робіт, зокрема 4 монографії та 4 навчальні посібники. Працював науковим консультантом з астрономії під час 2-го видання Української радянської енциклопедії.

Рештки наднової зорі Стрілець А Схід знайшли міжнародні астрономи в центрі галактики Чумацький Шлях. Раніше завдяки інформації космічної рентгенівської обсерваторії "Чандра" цю зорю вважали залишками гігантської зірки, яка вибухнула як наднова.

Зараз ви читаєте новину «Комети назвали прізвищем українця». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути