пʼятниця, 02 листопада 2018 16:09

Коли Україна відмовиться від пластикового посуду

Коли Україна відмовиться від пластикового посуду
Щорічно європейці генерують 25 млн тонн пластикових відходів. Фото: hromadske.ua

Європейський парламент заборонив пластиковий посуд і предмети з пластику на території ЄС. Закон вступить в дію з 2021-го.

Окрім одноразових столових приладів і пакетів, заборонили ватні тампони, ватяні палички, трубочки-соломинки для напоїв і палички для повітряних куль. До 2025-го року на території Європейського Союзу слід на 25% знизити використання пластикових пляшок, харчових контейнерів для продуктів або морозива і коробок для бургерів.

У деяких країнах діють заборони на використання поліетиленових пакетів. Зокрема, у Франції, Італії, Сінгапурі. На багаторазові сумки та екологічно безпечну упаковку почали переходити супермаркети Латвії, Польщі, Іспанії. У Нідерландах у виготовленні упаковки використовують біорозкладні матеріали.

"У нашій країні відсутня масова тенденція переходу від пластику до екологічних матеріалів. Є лише поодинокі випадки. Перша країна, у якій пластиковий посуд заборонили на державному рівні, Німеччина. До прикладу, каву навіть на вулиці наливають у порцеляновий або металевий посуд. Потім його віддають назад. Напій також можуть налити у принесений із собою стакан", - розповідає Gazeta.ua директор агенції "МПП-консалтинг" Павло Мельник.

Заборона на одноразові пластикові вироби має вирішити проблеми забруднення екології.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українець створив окуляри з кави

"Київ щодня продукує близько мільйона пластикових виробів. Це все йде на сміттєзвалища і там дуже довго розкладається. Поки у нашій країні не буде державної заборони на окремі види пластику, не з'явиться економічний сенс інвестувати у дорожчі, але екологічні матеріали. Щоб з'явився реальний результат, принаймні у половині країн світу має бути така заборона. В Україні це можливо не менш як за 10 років" - каже аналітик.

Крім того, усю пластикову упаковку в ЄС до 2030-го мусять переробляти. Щорічно європейці генерують 25 млн т пластикових відходів. Переробляють лише 30%.

Їстівний посуд, який може замінити пластик, винайшов викладач Сумського аграрного університету Дмитро Бідюк. Проект науковця переміг на міжнародному конкурсі університетських стартапів у Данії. Отримав грамоту "Сталий розвиток". У конкурсі брали участь 65 команд із різних країн світу.

Зараз ви читаєте новину «Коли Україна відмовиться від пластикового посуду». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4069
Голосування Чи варто із дітьми вчити уроки?
  • У жодному разі не треба
  • Завжди потрібно
  • Треба до 5 класу
  • Потрібно, якщо дитина заробила погану оцінку
  • Слід тільки перевіряти виконане завдання
  • Треба, якщо про це благатиме дитина
Переглянути