Ексклюзиви
середа, 16 грудня 2020 14:20

Коли китайський зонд повернеться з Місяця на Землю

Коли китайський зонд повернеться з Місяця на Землю
"Чан'е-5" - одна з найскладніших місій в історії освоєння космосу в Китаї. Фото: pixabay

До повернення на Землю зі зразками місячного ґрунту готовий безпілотний китайський космічний апарат "Чан'е-5".

Очікується, що зонд приземлиться в районі Сицзиван у регіоні Внутрішньої Монголії на півночі Китаю пізно вночі в середу або на початку наступної доби, повідомляє АР.

Повернення капсули на Землю може ускладнитись через її невеликий розмір, снігопад і темряву. Команда кілька разів провела навчання на місці можливого приземлення, перевіривши спроможності для нічного пошуку й роботу обладнання. Розмір капсули зонду "Чан'е-5" становить лише 1/7 від габаритів китайського пілотованого космічного корабля, при цьому площа району приземлення у 16 разів більша, що ускладнює пошук капсули.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Показали астронавтів NASA, які полетять на Місяць

Представник пошукової групи Бянь Ханьчена стверджує, що для повернення капсули на Землю застосовується схема з подвійним зануренням в атмосферу за траєкторією, що нагадує пускання камінців по воді. Це ускладнює управління і збільшує площу пошуку. Після опрацювання дані з радарів будуть передані екіпажам вертольотів і автомобілів, які вестимуть пошук капсули. До початку операції пошукова група провела близько 30 зйомок місцевості в районі приземлення.

"Чан'е-5" - одна з найскладніших місій в історії освоєння космосу в Китаї. Крім того, "Чан'е-5" стала першою за останні понад 40 років місячною місією у світі.

Зонд "Чан'е-5" запустили 24 листопада. 1 грудня посадково-злітний комплекс зонда виконав посадку на північ від піку Рюмкера в Океані Бур на видимій стороні Місяця.

Ракету-носій Long March-3B CZ-3B успішно запустила китайська корпорація космічної науки і техніки CASC з космодрому Січан, провінція Сичуань. Вона вивела на орбіту Землі важкий супутник зондування Gaofen-14, повідомляють китайські агентства Сіньхуа і CGTN. Оптичний супутник дистанційного зондування Землі виведений на геостаціонарну орбіту.

Зараз ви читаєте новину «Коли китайський зонд повернеться з Місяця на Землю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути