Ексклюзиви
четвер, 13 червня 2024 12:27

Кількість дітей у перших класах скоротять: роз'яснення МОН

Кількість дітей у перших класах скоротять: роз'яснення МОН
З 1 вересня в перших класах вже не буде по 30 дітей Фото: pinterest

З 1 вересня кількість учнів у перших класах повинна становити не більше ніж 24 дитини.

У 2024/2025 навчальному році норма поширюється на всі перші класи, які навчатимуться в очному або змішаному форматах, повідомили в Міністерстві освіти й науки.

Для решти класів максимальна наповнюваність залишається 30 учнів.

Наповнюваність класів, які вчаться дистанційно, може бути більшою за 24 учні (для перших класів) та за 30 учнів (для інших класів).

"Норма закону покликана полегшити взаємодію вчителів і учнів та зробити освітній процес ефективним через зменшення кількості дітей у класі. Педагоги зможуть приділити більше уваги кожному учню/учениці та вибудувати ліпший зв'язок з ними", - пишуть на сайті МОН.

Для більш ефективної роботи у МОН радять вчителям ділити клас на групи для вивчення певних предметів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Уряд зробив заяву про дітей біженців, які навчаються за кордоном

Водночас зауважимо, що поділ класу закладу загальної середньої освіти на групи для вивчення окремих предметів здійснюють за наявності певної кількості учнів.

"Наприклад, для вивчення української мови у класі має бути більше ніж 27 учнів. Отже, клас із 24 учнями не ділиться на групи для вивчення цього навчального предмета (крім закладів із навчанням болгарською, кримськотатарською, польською, словацькою, румунською та угорською мовами)", - пояснюють у Міністерстві.

Розподіл освітньої субвенції

Освітня субвенція - це один із видів трансфертів місцевим бюджетам, що надаються з державного бюджету для виплат зарплат педагогічним працівникам шкіл.

Розрахунок освітньої субвенції (тобто кількості коштів для зарплат з усіма нарахуваннями) здійснюють на основі фактичної кількості учнів і студентів усіх типів закладів освіти станом на перше жовтня року, що передує плановому бюджетному періоду (календарний рік).

Таким чином розрахунки для 2024 календарного року вже відбулися.

Проте, наголошують у МОН, оскільки зміни в наповнюваності стосуються тільки перших класів, це не матиме значного впливу на потребу в коштах на рівні територіальних громад.

"Територіальні громади мають продовжувати аналізувати ефективність наявної шкільної мережі та ухвалювати управлінські рішення щодо формування мережі закладівз загальної середньої освіти, що якнайліпше забезпечить освітні потреби учнів", - пояснюють у МОН.

Випускники 11-х класів, які отримали золоту чи срібну медаль, а також випускники дев'ятих класів, котрі успішно навчалися, отримують свідоцтво про здобуття повної або відповідно базової загальної середньої освіти з відзнакою.

Наявність у випускника медалі не надає абітурієнту переваг при вступі до закладу вищої освіти, повідомив освітній омбудсмен Сергій Горбачов.

Зараз ви читаєте новину «Кількість дітей у перших класах скоротять: роз'яснення МОН». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути