Ексклюзиви
субота, 13 жовтня 2018 10:05

Якою має бути сучасна школа

Якою має бути сучасна школа
Пауль Пшенічка викладає фізику 48 років. Фото: 5 канал

За 48 років мого учителювання діти не змінилися. Вони так само хочуть бавитися і не дуже хочуть вчитися, каже Gazeta.ua вчитель фізики і астрономії з Чернівців Пауль Пшенічка. Минулого року став переможцем національної премії Global Teacher Prize Ukraine.

"Якщо в школі є хоча б один улюблений предмет, вчитель, якого дитина поважає і хоче брати приклад, це забезпечить їй успішність у подальшому житті. Фізику не можна викладати догматично. Формули треба пояснювати, як китайські ієрогліфи. Коли поясниш, що вона означає, як працює, навіщо потрібна, діти вчитимуться із задоволенням", - продовжує.

Оцінки у школі потрібні. Скасовувати їх не можна, переконаний вчитель.

"Якщо скасувати оцінювання - почнеться безлад. Оцінка стимулює учнів до дисципліни і відповідальності. Не жадібний на оцінки. Дванадцять ставлю тим, хто наполегливо працює. Двійки ставлю заслужено, коли учень прийшов не підготовленим на урок", - каже Пшенічка.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як зацікавити дітей навчанням – поради кращого вчителя країни

Гарна школа - це коли вчителі поважають дітей, а діти поважають учителів, переконаний спеціаліст.

"Школа існує для того, щоб дитина навчилася робити навіть те, що їй не дуже хочеться. Школа - це організація, яка забезпечує існування держави. Немає освіти - немає держави", - констатує Пауль Пшенічка.

Торік Пауль Пшенічка отримав національну премію Global Teacher Prize Ukraine. Став українським "Нобелем". Цього року напередодні виступив у Верховній Раді. Пшенічка – перший вчитель, який виступав за трибуною парламенту.

Зараз ви читаєте новину «Якою має бути сучасна школа». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 4069
Голосування Чи варто із дітьми вчити уроки?
  • У жодному разі не треба
  • Завжди потрібно
  • Треба до 5 класу
  • Потрібно, якщо дитина заробила погану оцінку
  • Слід тільки перевіряти виконане завдання
  • Треба, якщо про це благатиме дитина
Переглянути