Ексклюзиви
пʼятниця, 28 червня 2024 07:16

Google додає до перекладача понад сотню рідкісних мов

Google додає до перекладача понад сотню рідкісних мов
У Google Translate з'являться нові рідкісні мови. Фото: indianexpress.com

Компанія Google додасть у свій перекладач Google Translate ще 110 мов.

Для перекладу там використали власну модель штучного інтелекту PaLM 2. Про це повідомляє Tech Crunch.

Серед нових мов у Google Translate - афарська, кантонська, мансійська, нко, пенджабська (шахмухі), тамазітська (амазигська) і ток пісін. У компанії стверджують, що додані мови представляють понад 614 мільйонів носіїв. Це приблизно 8% населення світу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У TikTok з'являться цифрові аватари - що це таке

У Google також зазначили, що ці мови перебувають на різних стадіях використання. Деякі з них налічують 100 мільйонів носіїв, а деякі не мають жодного активного носія, але люди працюють над збереженням цих мов.

Компанія також враховує такі елементи, як регіональні різновиди, діалекти та різні стандарти правопису, додає підтримку тієї чи іншої мови.

"Наш підхід полягає в тому, щоб надати пріоритет найбільш часто використовуваним різновидам кожної мови. Наприклад, ромська мова має багато діалектів по всій Європі. Наші моделі створюють текст, найбільш близький до південного варіанту ромської мови (Southern Vlax Romani), який часто використовується в Інтернеті. Але в ньому також змішуються елементи з інших мов, таких як північний влакс і балканська ромська", - сказав Іссак Касвелл, інженер-програміст Google.

Додавання 110 мов до Google Translate є частиною ініціативи з підтримки 1 000 мов за допомогою штучного інтелекту, про яку було оголошено у 2022 році. Тоді ж компанія додала підтримку 24 мов, якими розмовляють понад 300 мільйонів людей. З останніми доповненнями Google Translate тепер підтримує 243 мови.

Американська корпорація Apple представила нову систему штучного інтелекту Apple Intelligence. Вона буде доступною на McBook, iPad та iPhone.

Штучний інтелект здатний зрозуміти особистий контекст користувача. Зокрема, упорядкувати повідомлення залежно від їх важливості, запропонувати зручні маршрути або виконувати персоналізовані завдання.

Зараз ви читаєте новину «Google додає до перекладача понад сотню рідкісних мов». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4069
Голосування Чи варто із дітьми вчити уроки?
  • У жодному разі не треба
  • Завжди потрібно
  • Треба до 5 класу
  • Потрібно, якщо дитина заробила погану оцінку
  • Слід тільки перевіряти виконане завдання
  • Треба, якщо про це благатиме дитина
Переглянути