понеділок, 09 січня 2017 09:30

Гарячі і небезпечні: 8 найпотужніших вивержень вулкану в історії
6

Вчені оголосили, що жителі Неаполя опинились у небезпеці через вулкан Кампі Флегрей.

Вулкан наближається до критичної точки тиску і виверження може статися в будь-який момент, протягом 100 років, стурбовані вулканологи. Точну дату експерти назвати не можуть, але наголошують, що це може статись як завтра, так і через десятки років.

В історії вулкани сотні разів знищували міста, вбивали сотні тисяч людей. Сьогодні в світі діє близько 500 вулканів.

Gazeta.ua пропонує добірку найжахливіших вивержень вулканів в історії.

 

Тамбора

5 квітня 1815 року увійшов в історію як день, який забрав літо. Цього дня на острові Сумбава, що в Індонезії, зірвався вулкан Тамбора. Вибух був такої сили, що його чули на острові Суматра - за 2000 км від місця події, а тонни вулканічного пилу покрили товстим шаром всю місцевість в радіусі 100 км. Кількість диму і пилу в повітрі досягла такої концентрації, що в радіусі 500 км від вулкана стояла ніч протягом 3 днів.

Виверження тривало 10 днів. За приблизними підрахунками, від вулкану загинуло 50 тис. людей.

Окрім цього, через виверження наступний 1816 рік став "роком без літа". Шар пилу закрив доступ до сонця, що призвело до пониження температури на східному узбережжі Північної Америки і в Європи. Через це сніг тримався більшу частину літа, а в Нью-Йорку і в північно-східній частині США товщина снігового покриву досягала метра.

Мон-Пеле

На острові Мартініка, що в Карибському морі, сталося виверження, яке вважають найпотужнішим у 20 столітті. 1902 року цей вулкан знищив місто Сен-П'єр, всіх його жителів і тварин. З усіх жителів - 30 тис. людей вижив лише один в'язень, який в той момент відбував покарання у підземній в'язниці.

Зараз місто частково відновлене.

 

Руїс

Колумбійський вулкан прокинувся 12 листопада 1985 року. Лава практично знищила місто Армеро, розташоване в 40 км від вулкана. Вулкан забрав життя близько 23 тис. людей, ще 5 тис. отримали поранення і каліцтва.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Італійцям загрожує надпотужне виверження вулкану

Кракатау

У 1883 році вулкан стер з лиця Землі більшу частину однойменного острова. Колона попелу була 30 км заввишки. Значна частина вулканічної поруди розлетілася в радіусі до 500 км, а попіл розлетівся на площу понад 4 млн км в східній частині Індійського океану.

Вулкан став причиною цунамі, які забрали життя близько 36 тис. чоловік, в море змили 295 міст і селищ.

Науковці оцінили силу вибуху Кракатау у 200 тисяч разів сильнішою, ніж силу вибуху, який знищив Хіросіму. Повітряна хвиля обійшла Землю за різними даними від 7 до 11 разів.

 

Везувій

Це сталось у 79 році н.е. Вулкан на півдні Італії вивергнув колону диму, попелу і каменів 33 км заввишки. Везувій знищив міста Помпеї і Геркуланум, 10 тис. людей загинуло.

Невадо-дель-Руїс

Вулкан у Центральній Колумбії вибухнув 1985 року. Через нього загинуло 23 тис. людей.

 

Пінатубо

1991 року на острові Лусон у Філіппінах вулкан викинув стовп попелу і газу в атмосферу на висоту понад 30 км. Попіл вулкана випадав у В'єтнамі, Камбоджі та Малайзії. Вулкан спровокував найпотужніший викид аерозолів за останні 200 років. На всій планеті протягом декількох місяців на Землі відчувалося похолодання, а над Антарктидою утворилася величезна озонова діра.

Мерапі

Це виверження сталось порівняно недавно - у 2010 році. Вулкан знаходиться на острові Ява в Індонезії. Забрав життя близько 200 людей.

Зараз ви читаєте новину «Гарячі і небезпечні: 8 найпотужніших вивержень вулкану в історії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути