понеділок, 20 травня 2019 17:16

Фіолетова кукурудза, яку селекціонують на Вінниччині, стане рятівником від хвороб

Фіолетова кукурудза стала новинкою для аграріїв. Хоча сорт ще проходить дослідження, але він вже у всіх на слуху і наробив шуму серед агаріїв. Вчені штату Іллінойс та Університету Чжецзян в Китаї довели, що складні фітохімічні речовини в різних нових штамів фіолетової та червоної кукурудзи можуть зменшити запалення і поліпшити чутливість до інсуліну. Така кукурудза корисна людям які мають діабет. А дослідження на гризунах показали, що гризуни, які їли фіолетову кукурудзу не мали ожиріння і почувалися краще ніж ті, що їли звичайний корм.

Дослідження тривають але що приємно, на Вінниччині є місцевий селекціонер Михайло Нагорняк, який ще в 2015 році розпочав роботу по виведенню фіолетової солодкої кукурудзи із покращеними смаковими властивостями.

  За даними вчених потреба дорослої людини в цукровій кукурудзі - 34 кг на рік
За даними вчених потреба дорослої людини в цукровій кукурудзі - 34 кг на рік

- Розкажіть, як вам прийшла така ідея, чому саме фіолетова кукурудза?

-З товаришем вирощували солодку кукурудзу, тому почав цікавитися її різновидами. І виявив, що лікувальна фіолетово-червона кукурудза, майже вся зернова, тому варити її треба 2 години, а овочевих сортів, щоб готувати до 10 хв. дуже мало. Тому, консультуючись із науковцями із Вінницького національного аграрного університету та спеціалістами компанії Мнагор поставив за мету, створити абсолютно новий український продукт — солодку, смачну і корисну фіолетову кукурудзу.

А в 2017 році світову наукову спільноту потрясла новина, що фіолетово-синя кукурудза, лікує від діабету 2-го типу та інших хвороб. ЇЇ унікальні лікувальні властивості ще вивчаються, але що цікаво у Європейських виробників таких сортів немає, тому ми можемо уже в 2023 році, після проходження усіх сертифікацій, постачати продукцію до ЄС.

- Головна проблема вітчизняної аграрної справи - сировинне виробництво. Ви плануєте робити готовий продукт?

- Виведення на Вінниччині нового виду, фіолетову солодку кукурудзу у взаємодії із науковими та переробними підприємствами матиме колосальне соціальне значення.

  За даними вчених потреба дорослої людини в цукровій кукурудзі - 34 кг на рік
За даними вчених потреба дорослої людини в цукровій кукурудзі - 34 кг на рік

- Як плануєте оздоровити українців завдяки виведеному новому сорту? Ставите якусь мету для себе?

- Плануємо постачати фіолетову солодку кукурудзу до дитячих садочків та шкіл-інтернатів із профілактичною лікувальною метою як соціальна програма, в розмірі 15 тис. качанів з 1 га, на суму 75 тис. грн., але для наших дітей та держави готовий це робити безкоштовно.

  За даними вчених потреба дорослої людини в цукровій кукурудзі - 34 кг на рік
За даними вчених потреба дорослої людини в цукровій кукурудзі - 34 кг на рік

-Який соціальний ефект дане наукове відкритя матиме для українського села?

- Селекція нового унікального сорту та виробництво його насіння матиме гарний експортний потенціал та відразу призведе до створення робочих місць. А можливість в приватних господарствах виробляти та в подальшому переробляти (заморожувати) продукцію матиме колосальний соціальний ефект, гарантований збут продукції, вирощеної на власному городі.

За даними науковців потреба дорослої людини в цукровій кукурудзі - 34 кг на рік. Фіолетова кукурудза унікальна лікарська овочева рослина для дієтичного харчування, рекомендована при запорах, хворобі печінки, захворюваннях серцево-судинної системи та завдяки новітнім дослідженням — діабету 2-го типу.

Зараз ви читаєте новину «Фіолетова кукурудза, яку селекціонують на Вінниччині, стане рятівником від хвороб». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути