Ексклюзиви
пʼятниця, 07 травня 2021 05:50

Facebook видалив ботоферми, які працювали на "Слугу народу"

Facebook видалив ботоферми, які працювали на "Слугу народу"
Facebook видалив українські ботоферми. Фото: Reuters

Facebook виявив і видалив дві мережі ботів, що загалом налічували майже 600 акаунтів і 400 сторінок.

Їхня діяльність пов'язана зі "Слугою Народу", "Довірою", а також підсанкційними Андрієм Деркачем і Петром Журавлем, повідомляє пресслужба соцмережі.

Загалом соцмережа виявила дві мережі скоординованої неавтентичної поведінки, існування яких порушує правила соцмережі, зазначається у звіті.

Перша мережа налічувала 105 акаунтів і 24 сторінки Facebook, а також п'ять акаунтів Instagram. Розслідування Facebook виявило, що за ними стоять особи, пов'язані з партією "Слуга Народу". Загалом на просування сторінок витратили близько 210 тисяч доларів.

Мережа публікувала дописи українською та російською про політику, корупцію, сатиру про Covid-19, слова на підтримку "Слуги Народу" й чинної української влади, а також критикувала опозицію, передусім Віталія Кличка й Петра Порошенка.

Друга мережа налічувала 477 акаунтів і 363 сторінки Facebook, а також 29 акаунтів Instagram. До неї, як показало розслідування Facebook, причетні Андрій Деркач і Петро Журавель, а також його медіа Begemot — усі вони перебувають під санкціями міністерства фінансів США.

Частина акаунтів була пов'язана з людьми, які консультують колишнього прем'єр-міністра України Володимира Гройсмана й голову депутатської групи "Довіра" Олега Кулініча. На просування мережі витратили майже пів мільярда доларів.

Facebook вважає, що ця мережа ботів здійснювала довготривалу інформаційну операцію, спрямовану на просування сприятливого для Деркача, Гройсмана й Кулініча контенту.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нове дослідження пояснило вплив соцмереж на підлітків

Facebook розслідувати другу мережу почав після звернення Федеральної служби безпеки. Вона діяла вкрай продумано: дописи на пов'язаних сторінках виходили регулярно. Але частина акаунтів мала однакові імена й фото.

Зараз ви читаєте новину «Facebook видалив ботоферми, які працювали на "Слугу народу"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути