пʼятниця, 12 травня 2017 07:47

Ерік Еріксон поділив життя людини на 8 вікових категорій

23 роки тому помер послідовник Зигмунда Фройда, Ерік Еріксон. У своїй книзі "Дитинство і суспільство" психолог ділить життя людини на 8 частин. Автор їх називає конфліктами. Кожний з конфліктів є критичним лише на одній із стадій, він може бути присутнім і до смерті. Gazeta.ua пропонує концепції розвитку особистості від Еріксона.

1. Ступінь довіри дитини до навколишнього світу, до інших людей і до самого себе залежить від прояву до неї турботи. Якщо середовище суперечливе, заподіює біль, викликає стреси і загрожує безпеці, діти привчаються очікувати від життя саме цього і вважають, що воно непередбачуване і не заслуговує довіри.

2. У дитини розвивається самостійність на основі розвитку її моторних і психічних здібностей. На цій стадії дитина освоює різні рухи, вчиться не тільки ходити, але і лазити, відкривати і закривати, штовхати і тягнути, тримати, відпускати і кидати. Діти пишаються новими здібностями і прагнуть все робити самі: розгортати льодяники, діставати вітаміни, спускати в туалеті воду і т. д. Так дитина стає самостійною.

Автор: samorazvitie.org
  Коли з’являються нові відчуття і бажання, в дитини розвиваються і нові погляди на речі, новий підхід до життя.
Коли з’являються нові відчуття і бажання, в дитини розвиваються і нові погляди на речі, новий підхід до життя.

3. На третьому етапі дитина починає сама придумувати собі заняття, а не просто відповідати на дії інших дітей або наслідувати їм. Винахідливість проявляється в мові та здатності фантазувати. Від того, як реагують батьки на витівки дитини, залежатиме які якості переважатимуть в характері.

4. Роки навчання у початковій школі Еріксон називає їх латентною фазою психоаналізу. У цей період любов сина до матері та ревнощі до батька знаходиться в прихованому стані. В дитини розвивається здатність до організованих ігор та регламентованих занять. Діти вчаться грати в ігри, де треба дотримуватися черговість.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Батькові" теорії відносності 138 років: 9 цікавих фактів про Ейнштейна

5. На п'ятій стадії дитина стикається з любов'ю та ревнощами до батьків. Успішне вирішення цієї проблеми залежить від того, чи знайде він предмет любові у власному поколінні. Підліток дозріває фізіологічно і психічно. Коли з'являються нові відчуття і бажання, в дитини розвиваються і нові погляди на речі, новий підхід до життя.

6. Від юності до початку середнього віку в психоаналізі Еріксона укладена стадія між позитивним полюсом близькості і негативним — самотністю. Близькість в розумінні психолога не тільки фізична. У це поняття він включає здатність піклуватися про іншу людину і ділитися з нею всім без страху втратити при цьому себе. З близькістю так само, як з ідентифікацією: успіх чи провал на цій стадії залежить від того, наскільки успішно людина пройшла попередні стадії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Виявили залишки невідомого досі предка людини

7. Сьома стадія – це період, коли діти стали підлітками, а батьки пов'язали себе з певним родом занять. На цій стадії з'являється новий параметр особистості з загальнолюдяністю на одному кінці шкали і самопоглинанням - на іншому. Це здатність людини цікавитися долями людей за межами сімейного кола, замислюватися над життям майбутніх поколінь та формами майбутнього суспільства.

8. На останню стадію в класифікації Еріксона припадає період, коли основна робота житті закінчилася і для людини настає час роздумів. Відчуття цілісності, осмисленості життя виникає у того, хто, озираючись на прожите, відчуває задоволення. А той, кому прожите життя має вигляд ланцюга втрачених можливостей і прикрих промахів, усвідомлює, що починати все спочатку вже пізно і упущеного не повернути.

Зараз ви читаєте новину «Ерік Еріксон поділив життя людини на 8 вікових категорій». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути