вівторок, 20 жовтня 2020 11:36

Дослідження показало, яка мова переважає в українських школах

Дослідження показало, яка мова переважає в українських школах
Важливою та показовою для учнів є поведінка вчителів, які не повинні переходити на іншу мову по закінченні уроку. Фото: Pixabay

Простір спілкування у більшості українських шкіл є двомовним.

Уроки проводять українською мовою, але на перервах учні та вчителі спілкуються російською, винятком є освітні заклади в західних областях, розповіла кандидат філологічних наук, старший науковий працівник Відділу стилістики, культури мови та соціолінгвістики Інституту української мови НАНУ Оксана Данилевська.

"Якщо на початок проголошення української незалежності 1991 року українською мовою навчалося лише 47% школярів, то сьогодні ми маємо цифру 90%", – зазначила вона.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Міністерство освіти скасувало обов'язкове ЗНО з української літератури

За її словами, загальний простір спілкування в українських школах досі є двомовним, окрім навчальних закладів у західних областях. Такими є результати дослідження, проведеного Інститутом української мови.

"В Україні склалася парадоксальна ситуація, коли в освітніх закладах набув поширення такий вияв лінгвізму, як диглосія, коли мови чітко розподілені функційно. Так українською мовою кращої або гіршої якості послуговуються на уроках, нею викладають, але мовою спілкування на перервах, позашкільних заходах, мовою спілкування вчителів із батьками, дітей поміж собою є російська мова", – розповіла Данилевська.

Науковиця зауважила, що важливою та показовою для учнів є поведінка вчителів, які не повинні перемикатися на іншу мову по закінченні уроку.

"Діти приймають те, що для школи мають бути чітко прописані правила. І от правило має бути одне, загальне для всіх: якщо це школа з українською мовою навчання, то, безумовно, вчителі мають користуватися цією мовою, не демонструючи подвійних стандартів, коли вони у класній кімнаті користуються українською, а щойно лунає дзвоник, виходять у коридор і перемикаються на російську. Такий приклад є набагато дієвішим і переконливішим у реальному житті для засвоєння певної мовної поведінки", – вважає експертка.

Студент Данило Гайдамаха веде в соцмережі TikTok сторінку, присвячену українській мові. Він зібрав аудиторію в понад 110 тис. осіб, повідомляють "Крим.Реалії". Батьки Гайдамахи родом із Криму. Підтримали сина, коли той почав говорити українською. Із часом самі перейшли на українську мову.

Зараз ви читаєте новину «Дослідження показало, яка мова переважає в українських школах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4069
Голосування Чи варто із дітьми вчити уроки?
  • У жодному разі не треба
  • Завжди потрібно
  • Треба до 5 класу
  • Потрібно, якщо дитина заробила погану оцінку
  • Слід тільки перевіряти виконане завдання
  • Треба, якщо про це благатиме дитина
Переглянути