Ексклюзиви
середа, 27 січня 2021 16:45

Дослідники виявили в Африці залишки унікальної морської рептилії

 

Міжнародна група палеонтологів виявила залишки вимерлої морської рептилії Xenodens Calminechari у фосфатному басейні Улен Абдун, що розташований на заході від гір Середнього Атласу.

До міжнародної групи дослідників увійшли вчені з Марокко, Франції, Нідерландів і Великої Британії. Вони припускають, що істота, схожа на ящірку, була мозазавром. Такий вид морських рептилій існував у період від 72 до 66 млн років тому.

На думку вчених, зуби Xenodens Calminechari є абсолютно унікальні, "на відміну від зубів будь-якої відомої рептилії".

"Короткі, стислі з боків і зазубрені зуби утворюють лезо, яке нагадує пилку. Спеціалізований зубний ряд пропонує раніше невідому стратегію харчування, яка, імовірно, робила ріжучі рухи для вирізання шматків з великої здобичі", — зазначили автори дослідження.

Учені вважають, що завдяки своїм унікальним зубам морська рептилія могла схопити здобич набагато більшу, ніж вона сама. Назва вимерлої морської рептилії складається з 2 частин: Xenodens, що означає "дивний зуб" з грецької, і Calminechari - "як пила" з арабської.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Науковці виявили 6 "танцюючих" екзопланет

2020 року група інших дослідників виявила на Алясці залишки чотириметрової морської рептилії, яка існувала в Тріасовий період.

Зараз ви читаєте новину «Дослідники виявили в Африці залишки унікальної морської рептилії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути