пʼятниця, 14 липня 2017 11:45

До кінця століття 40 відсотків землян будуть африканцями

До кінця століття 40 відсотків землян будуть африканцями
Сім із двадцяти найбільш густонаселених країн світу будуть африканськими Фото: success-lifestyle.com

Основна причина погіршення демографічної ситуації в Україні — війна. Серед інших негативних причин - міграція і смертність, яка вдвічі більша за народжуваність, кажуть в Інституті демографії та соціальних досліджень ім. Птухи.

До 2023-го населення Землі перевищить 8 млрд осіб. До 2050-го на Землі проживатимуть 9,8 млрд людей, а до кінця ХХІ ст. - 11,2 млрд. Сім із двадцяти найгустонаселеніших країн світу будуть африканські. Такі дані опублікувала Організації Об'єднаних Націй. Зараз майже 60% населення - 4,5 млрд - живуть в Азії, 17% - в Африці, 10% - в Європі.

Щороку населення Землі збільшується на 83 млн осіб. Для порівняння, приблизно стільки людей живуть зараз у Туреччині. До 2100 року 40% жителів планети будуть африканці, прогнозує ООН. Наприклад, 1950-го 9% мешканців планети жили в Африці.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У NASA назвали ймовірну дату всесвітнього потопу

"Складно сказати, як це вплине на Україну. Можна припустити, що африканське населення почне мігрувати в інші країни. Може бути змішування крові. Але що тут такого? Для Європи це — нормальна практика. Це, швидше, краще, ніж гірше. Діти, які народжуються у міжнаціональних шлюбах, — беруть найкращі риси від обох націй", - каже Gazeta.ua науковий співробітник Інституту демографії та соціальних досліджень ім. Птухи Павло Шевчук.

Якщо в африканських країнах, а також в Китаї та Індії густота населення збільшуватиметься, то в Україні демографічна ситуація погіршується з кожним роком. За даними Державної служби статистики України, 1 травня 2017-го в Україні (без урахування даних по Криму, Донецькій та Луганській областях) проживали понад 42,5 млн осіб. Для порівняння: 1 листопада 2016-го зафіксовано 42 млн 620 тис. українців. За цей час кількість населення скоротилася на 118 240 осіб.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Виникатимуть стихійні лиха, буде багато вулканів і землетрусів"

"За останні три роки народжуваність стрімко впала приблизно на 10 відсотків. Смертність зросла. Наскільки - це достеменно невідомо, оскільки через війну й окуповані території важко скласти повну картину про рівень смертності та народжуваності в Україні. Останні повноцінні дослідження ми проводили 2014 року", - розповідає науковець.

Згідно з прогнозами, які в Інституті демографії та соціальних досліджень зробили 2014 року, 2023-го в Україні проживатиме 43 млн 955 тис. чоловік з урахуванням населення Криму, Донецької та Луганської областей. А 2050-го ця цифра сягатиме 38 млн 915 тис. осіб. Тобто прогнозовано, що за 33 роки населення України зменшиться на 5 млн 40 тис. осіб.

"В Україні чисельність населення скорочувалася з початку 1990-х. Зараз додалася ще й війна. З 2008 року тривалість життя українців зросла. Така тенденція зберігалася до 2013 року. А потім ситуація поступово почала погіршуватися. Серед інших причин зниження кількості українців - низький рівень народжуваності та міграція", - говорить Павло Шевчук.

Кількість смертей в Україні в 1,5 разу перевищила кількість народжених. За даними Державної служби статистики України, 2017-го (без інформації з окупованих територій) народилися майже 397 тис. дітей та трохи більш як 583 тис. людей померли.

За даними ООН, на нашій планеті проживають більше чоловіків, ніж жінок. Станом на 2017 рік, на 100 представниць прекрасної статі припадають 102 чоловіки. Чверть населення земної кулі становлять діти віком до 15 років. 13% жителів Землі — люди похилого віку старші за 60 років.

Зараз ви читаєте новину «До кінця століття 40 відсотків землян будуть африканцями». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути