пʼятниця, 15 січня 2021 17:36

Чому влада скасувала червоні дипломи?

Чому влада скасувала червоні дипломи?
Скасували "червоні дипломи". Фото: Ярослава Фоніна

З початку 2021 року в Україні відбулися зміни в оформленні дипломів після закінчення вищих навчальних закладів. Відтепер так званого червоного диплома не існуватиме. Про це йдеться в наказі №1571 від 29 грудня 2020-го, підписаному главою Міністерства освіти і науки України Сергієм Шкарлетом.

"Тоді, коли я навчався, мати червоний диплом було почесно. Це давало перспективи в працевлаштуванні. Коли був розподіл (раніше ВНЗ направляли на роботу в різних регіонах. - Gazeta.ua), ти міг обирати місце працевлаштування. Тоді червоний диплом мав сенс. Зараз це майже не працює", - розповів Gazeta.ua Заслужений вчитель України Віктор Громовий.

На його думку, влада мала б не скасовувати червоні дипломи - оскільки це надто легкий шлях - а навпаки, змусити їх "працювати" на студентів.

"Влада мала б обрати 1 із 2 шляхів. 1-й - створити систему стимулів, які б спонукали молодь здобувати дипломи з відзнаками. Так, наприклад, це могли би бути підвищені стипендії, працевлаштування чи гранти по завершенню навчання. 2-й шлях простий: скасувати їх і не стимулювати молодь добре вчитися. І це логічно, що влада обрала 2-й шлях, оскільки останнім часом спостерігається політика деінтелектуалізації населення та деградація освіти", - повідомив Віктор Громовий.

Окрім цього, освітянин вважає, що скасування дипломів із відзнакою не надто вплине на бажання вчитися. Оскільки, за його словами, завдяки деградації освіти більшість студентів звикли "не напрягатися":

"На студента із жагою до навчання дивляться, як на дивака. Бо основні причини вступу - "щоб був диплом", "так сказали батьки", для хлопців - "відкосити від армії".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Не маю за що лікуватися. Піду із задоволенням" - чоловік сколихнув мережу страшним дописом

Раніше студенти отримували наступні дипломи: молодшого бакалавра; молодшого бакалавра з відзнакою - червоний диплом; бакалавра; бакалавра з відзнакою; магістра; магістра з відзнакою; доктора філософії; доктора філософії європейського зразка; доктора наук.

Міністр освіти Сергій Шкарлет затвердив форми дипломів, серед яких немає "червоних": диплом молодшого бакалавра; бакалавра; магістра; доктора філософії; доктора мистецтва; доктора наук.

Також затвердили форми додатку до диплома європейського зразка та зразок академічної довідки. Прийняли й нові форми для дипломів доктора філософії, доктора мистецтв і доктора наук. А в дипломах спеціаліста та молодшого спеціаліста у графі "ступінь вищої освіти" зазначатиметься освітньо-кваліфікаційний рівень.

Для випускників без громадянства, у дипломах молодшого бакалавра, бакалавра або магістра додатково зазначатимуть рік вступу та повну назву навчального закладу.

Скандал з рекомендаціями Міністерства освіти і науки України для вчителів, які проводять дистанційні уроки, розгорнувся в мережі.

Зараз ви читаєте новину «Чому влада скасувала червоні дипломи?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4069
Голосування Чи варто із дітьми вчити уроки?
  • У жодному разі не треба
  • Завжди потрібно
  • Треба до 5 класу
  • Потрібно, якщо дитина заробила погану оцінку
  • Слід тільки перевіряти виконане завдання
  • Треба, якщо про це благатиме дитина
Переглянути