понеділок, 06 серпня 2018 15:06

Чи безпечніший кальян за сигарети

Чи безпечніший кальян за сигарети
Кальян підвищує пульс і тиск. Фото: 0564

Кальян має таку саму шкоду, як і сигарети.

Дослідження провели американські науковці з Каліфорнійського університету. Результати експерименту опублікували в журналі American Journal of Cardiology.

До експерименту залучили 48 осіб різного віку й статі. Вони протягом півгодини курили кальян. Тоді в піддослідних заміряли серцевий ритм, артеріальний тиск, рівень нікотину в крові до і після куріння кальяну.

Виявилося, що один сеанс куріння кальяну на 16 ударів у хвилину збільшив кількість серцевих скорочень. У добровольців підвищувався тиск. Куріння кальяну збільшило показник артеріальної жорсткості. Це - ключовий фактор ризику розвитку серцево-судинних захворювань.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Подвійний стиль куріння: Супрун розказала про електронні сигарети

Такі зміни в організмі виникають після куріння сигарет.

У тютюні для кальяну містяться штучні хімічні речовини. Їх не використовують для виготовлення цигарок. Це може завдати більшої шкоди здоров'ю людини.

Традиційно найбільш негативними звичками вважають куріння та зловживання алкоголем. Проте канадські науковці склали перелік щоденних звичок, що впливають на організм не менш згубно. Під нібито простими діями ховається загроза онкологічних захворювань.

Зараз ви читаєте новину «Чи безпечніший кальян за сигарети». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4069
Голосування Чи варто із дітьми вчити уроки?
  • У жодному разі не треба
  • Завжди потрібно
  • Треба до 5 класу
  • Потрібно, якщо дитина заробила погану оцінку
  • Слід тільки перевіряти виконане завдання
  • Треба, якщо про це благатиме дитина
Переглянути