Ексклюзиви
середа, 14 листопада 2018 15:07

Біля Чумацького Шляху знайшли галактику-привид

Біля Чумацького Шляху знайшли галактику-привид
Астрономи виявили сліди невідомої галактики поруч із Чумацьким Шляхом. Фото: cikavosti.com

Астрономи виявили сліди невідомої галактики. Їх знайшли, коли проаналізували дані європейського зонда Gaia, що зібрав інформацію про позиції та рух близько 1,7 млрд зірок.

"Галактику-привид" раніше не спостерігали, оскільки більшу частину часу вона залишається прихованою за порівняно щільною речовиною Чумацького Шляху. Однак за допомогою австралійського телескопа ААТ вченим вдалося отримати спектри понад 100 червоних гігантів у сусідній галактиці, після чого вона надовго зникла з очей. Нову галактику астрономи назвали Antlia 2 (Ant 2), пише hromadske.ua.

Спостереження з Землі підтвердили, що зірки в Ant 2 рухаються пов'язаною групою, не наближаючись до нашої галактики ближче ніж 40 кілопарсек (130 тис. світлових років). Як і багато інших карликових галактик, Ant 2 має старі, невеликі зірки з низьким вмістом металів. Її діаметр сягає третини Чумацького Шляху.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Космос посміхається: астрономи показали незвичайний знімок

Ant 2 - аномально розріджена галактика, до того ж невідомо, які саме процеси "розмазали" її у просторі. Вчені припускають, що це могло статися під тиском випромінювання і речовини, що вилітала колись з області особливо інтенсивного зореутворення. Також можливо, що так проявився вплив темної матерії.

За мільярд світлових років від Землі вчені знайшли гігантську галактику-фонтан. Її виявили в основі кластера відомого як Abell 2597. Раніше дослідники космосу допускали таке явище лише теоретично. Але отримати дивовижні знімки вдалося тільки зараз.

Зараз ви читаєте новину «Біля Чумацького Шляху знайшли галактику-привид». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути