середа, 18 листопада 2020 11:11

Астероїд непомічено пролетів на рекордно близькій відстані до Землі

Астероїд непомічено пролетів на рекордно близькій відстані до Землі
Близьке проходження астероїда VT4 2020 року, схоже, пройшло повз увагу: зближення відбулося о 17:20 за всесвітнім часом в п'ятницю 13 листопада. Фото: pixabay

В п'ятницю, 13 листопада, над південною частиною Тихого океану на рекордно малій відстані від нашої планетипролетів космічний камінь VT4 2020.

Астероїд помітили в обсерваторії Мауна - Лоа на Гаваях 14 листопада, коли VT4 2020 віддалявся від Землі, пише "Новое время".

Для швидких об'єктів це не рідкість, особливо астероїдів, які наближаються до Землі з так званої сліпої зони — з боку Сонця. Розміри астероїда VT4 2020 становлять до 10 м в діаметрі, тобто завбільшки з невеликий будинок або автобус. Небесне тіло встановило рекорд для найближчого задокументованого прольоту неметеоритного астероїда над Землею. Цей рекорд вже побитий цього року, коли астероїд 2020 QG пролетів на відстані 3 тис. км від поверхні Землі 16 серпня.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: НАСА вперше посадило космічний корабель на астероїд (ВІДЕО)

Попередній рекорд встановили в жовтні 2008 року, коли астрономи спочатку помітили 4-метровий астероїд 2008 TC3 за 19 год. до зіткнення, а за 2 місяці потому виявили його фрагменти в Нубійській пустелі на півночі Судану. 2008 TC3 став першим астероїдом, який був задокументований до і після удару.

Близьке проходження астероїда VT4 2020 пройшло непоміченим: зближення відбулося о 17:20 за всесвітнім часом в п'ятницю 13 листопада над південною частиною Тихого океану біля островів Піткерн. Його можна було б побачити як "зірку" 3-ї величини на південь від Тасманії в передсвітанковому небі, якби за нею спостерігала людина з острова або моряк на вахті. Супутники (включаючи МКС, яка в той час перебувала над Південною Атлантикою) не постраждали від проходження VT4 2020, хоча він перетнув сферу геостаціонарних супутників і зачепив кільце низької навколоземної орбіти.

Якби астероїд впав на Землю, VT4 2020 залишив би за собою усипане метеоритами поле. Наприклад, астероїд, що впав у Челябінську 2013 року, мав 20 м у поперечнику. VT4 2020 наступного разу відвідає Землю 13 листопада 2052 року, але пролетить на відстані більш як 2 млн км.

Позаземні вуглеводні, сірчисті й азотовмісні сполуки в метеориті, що впав у Мічигані 2018 року, виявила міжнародна група дослідників. Вчені зробили це завдяки тому, що швидко знайшли уламки небесного тіла недалеко від Гамбурга, штат Мічиган.

Зараз ви читаєте новину «Астероїд непомічено пролетів на рекордно близькій відстані до Землі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути