середа, 19 грудня 2018 07:25

Які мають бути обов'язки у дітей різного віку

Які мають бути обов'язки у дітей різного віку
Важливо вчити дитину її обов'язкам відповідно до віку. Фото: 24smile.

До дітей, не залежно від їх віку, слід ставитися, як до повноцінних членів сім'ї. Слід привчати їх до відповідальності з раннього дитинства.

"З малечку слід вчити дитину самостійності, прибирати за собою, виконувати найпростіші прохання батьків. Малюки відчуватимуть себе рівними із старшими братами і сестрами, батьками", - каже психолог Наталія Носаль.

Gazeta.ua розкаже, якими мають бути обов'язки у дітей різного віку.

Діти 2-3 років

З раннього віку слід вчити малюків прибирати за собою іграшки. Це дисциплінує, привчає до порядку. Слід привчати дітей застеляти постіль, складати свої речі, роздягатися і вдягатися. До трирічного віку малюк повинен вміти самостійно чистити зуби, умиватися.

Діти 4-5 років

З 4 років слід вчити дітей прибирати за собою зі столу посуд після сніданку, обіду чи вечері. Разом з мамою можна пробувати мити чашки чи тарілки. Якщо є домашні тварини, слід вчити малюка їх годувати і прибирати за ними. Під час прибирання квартири чи будинку до цього також варто залучати дитину.

Діти 6-8 років

Школярів слід вчити складати свій ранець, прибирати на письмовому столі та полицях. Мама може залучати доньку до приготування їжі, накриття на стіл, поливання квітів. Те ж саме можуть робити і хлопці. Діти можуть разом з батьками вигулювати собаку, виносити сміття і навіть пилососити.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Методика Монтессорі вдома: як займатися з дитиною

Діти 8-11 років

Якщо у родині є молодші діти, старші мають доглядати їх, допомагати. Діти повинні уміти підготувати продукти до страв - помити, почистити, нарізати тощо. Дітей також варто вчити розпоряджатися кишеньковими грошима, пришивати ґудзики і зашивати дірки.

Діти 12+

Діти повинні стати повноправними членами родини - звісно у розумних межах. Нехай вони доглядають молодших, вкладають їх спати, одягають. Слід вчити дітей готувати прості страви, самостійно прибирати свою кімнату і наводити лад у шафі. Діти мають вміти самостійно розподіляти час на розваги і навчання.

Домашні тварини - важливий чинник фізичного, емоційного і розумового розвитку для дитини. Тварину обирають не тільки з огляду на фінансові можливості чи умови проживання. Варто звертати увагу на тип характеру малюка. Рухливій дитині підійде кіт чи собака. Для інтроверта краще підібрати хом'яка, морську свинку чи рибку.

Зараз ви читаєте новину «Які мають бути обов'язки у дітей різного віку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4069
Голосування Чи варто із дітьми вчити уроки?
  • У жодному разі не треба
  • Завжди потрібно
  • Треба до 5 класу
  • Потрібно, якщо дитина заробила погану оцінку
  • Слід тільки перевіряти виконане завдання
  • Треба, якщо про це благатиме дитина
Переглянути