четвер, 12 вересня 2024 19:58

Як почистити ноутбук чи комп'ютер від пилу в домашніх умовах

Як почистити ноутбук чи  комп'ютер від пилу в домашніх умовах
Зазвичай повна чистка комп'ютера з розбиранням та заміною термопасти виконується не частіше одного разу на рік. Фото: systech

За відсутності належного догляду система вентиляції в ноутбуках та персональних комп'ютерах досить швидко засмічується, що призводить до перегріву.

Пил, крихти та інше дрібне сміття проникає крізь корпус і засмічує пристрій. Поступово обсяги забруднення збільшуються, що призводить до збою системи охолодження. На тлі цього основні комплектуючі починають перегріватися, що часто супроводжується наступними симптомами:

– ноутбук сильно нагрівається, особливо при тривалій роботі, через що доводиться робити регулярні перерви

– з'являються сторонні звуки відразу після включення, а в процесі експлуатації гаджета шум лише наростає

– система постійно зависає навіть при виконанні найпростіших дій

– збільшується час завантаження операційної системи після увімкнення пристрою

– під час роботи ноутбук чи пк періодично мимоволі відключається

Зазвичай повна чистка комп'ютера з розбиранням та заміною термопасти виконується не частіше одного разу на рік. Якщо проводити регулярні профілактичні очистки, то в більшості випадків буде досить проводити це кожні два роки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Якщо Chrome споживає багато оперативної пам'яті, то увімкніть ці дві функції

Як почистити ПК самостійно

ВІдключаємо його від електромережі. На задній стінці системного блоку зазвичай розташовані болти, які необхідно викрутити за допомогою хрестової викрутки, щоб зняти бічну панель.

Для полегшення роботи рекомендується дбайливо видаляти великі скупчення пилу за допомогою пилососа.

Для більш якісної чистки компонентів, таких як оперативна пам'ять, відеокарта і вентилятори, краще зняти їх. Вони зазвичай кріпляться на болтах або засувках. Якщо є сумніви в тому, що зможете зібрати все назад, краще не ризикувати.

Якщо пил накопичився на поверхні радіатора між його пластинами, це може призвести до недостатнього охолодження процесора. Те ж саме стосується й відеокарти. Для доступу до радіатора необхідно зняти кулер, послабивши засувок, які його утримують.

Лопаті кулера також можуть бути засмічені пилом, який можна видалити за допомогою вологих серветок, але робіть це дуже обережно, щоб не пошкодити лопаті.

Сам радіатор не потрібно знімати, досить видалити пил між його пластинами за допомогою широкої кисті або балона зі стисненим повітрям. Знімати радіатор треба лише у разі заміни термопасти

Перед тим як збирати комп'ютер назад, необхідно протерти корпус і бічну панель м'якою ганчіркою. Після цього можна починати встановлювати всі компоненти назад.

Як почистити ноутбук в домашніх умовах

Система охолодження ноутбука розташована на материнській платі і включає в себе кулер, контур охолодження і радіатор. Ця конструкція необхідна для підтримки оптимальної температури при використанні пристрою. Розглянемо варіант самостійної чистки системи охолодження.

Для початку приготуйтеся до чищення. Одягніть антистатичні рукавички, щоб уникнути жирних слідів на материнській платі. Використовуючи пінцет і ватні палички, витягніть великі шматки пилу і ворсу з отворів.

Потім обережно продуйте систему охолодження за допомогою балона зі стисненим повітрям. Робіть це обережно, уникаючи пошкодження ребер радіатора і трубок системи охолодження.

Зробіть коротке натискання на кулер, переконавшись, що потік повітря не сильно дує на інші компоненти, розташовані на материнській платі.

Після очищення переконайтеся, що всередині немає сторонніх предметів. Потім закрийте кришку і запустіть ноутбук. Під час роботи він не повинен видавати зайвих шумів і вібрацій. Якщо ноутбук працює тихо, значить, ви успішно провели чистку.

Слід пам'ятати, що цей метод вважається делікатним і не гарантує повного очищення комп'ютера. Якщо у вас є сумніви або побоювання, краще звернутися до професіоналів для більш ретельного чищення.

Чи варто залишати персональний комп'ютер увімкненим на ніч? У цій суперечці є дві сторони. За словами однієї, постійне вимкнення та включення вашого ПК зношує його компоненти. Інша сторона вважає, що постійно залишати компьютер увімкненим може призвести до його зносу.

При нормальній роботі системи охолодження сучасному ПК не страшний перегрів, а джерело безперебійного живлення захистить його від можливих стрибків напруги. Однак тримати ПК включеним весь час все ж таки не варто, але вже з зовсім інших причин, про які розповість Gazeta.ua.

Зараз ви читаєте новину «Як почистити ноутбук чи комп'ютер від пилу в домашніх умовах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути