середа, 22 квітня 2020 11:57

"Я - Смерть, великий руйнівник світів": народився батько атомної бомби

"Я - Смерть, великий руйнівник світів": народився батько атомної бомби
Народився той, хто створив атомну бомбу. Фото: unian.net

22 квітня 1904 року народився американський фізик-теоретик Джуліус Роберт Оппенгеймер, відомий як науковий керівник Мангеттенського проекту, у рамках якого в роки Другої світової війни розроблялись перші зразки ядерної зброї. Саме через це Оппенгеймера вважають "батьком атомної бомби".

1942 року фізик Артур Комптон організував у Чиказькому університеті металургійну лабораторію для вивчення плутонію і уранових збірок. Допомогти запросив теоретика Роберта Оппенгеймера з Університету Берклі. Комптон доручив Оппенгеймеру взяти в свої руки теоретичні розрахунки кінетики швидких нейтронів - ключа до обчислення критичної маси і детонації. Фізика-металурга Джона Менлі призначили допомагати у пошуку відповідей.

У Мангеттенський проєкт залучили до співпраці понад 30 різних дослідницьких і виробничих центрів. Проте основна робота здійснювалася в 3 секретних наукових містах: Лос-Аламосі (штат Нью-Мексико), Оук-Риджі (штат Теннессі) і Генфорді (штат Вашингтон).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Солдати помирали в муках: як уперше використали хімічну зброю

Теннессі обрали, бо місто володіло великою кількістю дешевої гідроелектричної енергії, необхідної для збагачення урану в гігантських магнітах іонної сепарації.

Генфорд обрали завдяки річці із запасами води для охолоджування реакторів, що виробляли плутоній. Обрані місця розташовувалися далеко від узбережжя за межами досяжності можливого ворожого нападу з боку Німеччини чи Японії.

Лос-Аламоську національну лабораторію побудували на пласкій вершині гори, на місці розташування колишньої приватної школи для хлопців-підлітків. Лос-Аламос відповідав за завершальну фазу збирання бомб, використовуючи переважно матеріали й компоненти, виготовлені в інших місцях.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Найвідоміша комета пролетіла близько від Землі

Існування цих виробництв і секретних міст Лос-Аламоса, Оук-Риджа і Генфорда трималося в таємниці до об'яви ядерного вибуху в Хіросімі.

У Мангеттенському проєкті об'єдналися вчені США, Великої Британії та Канади, які розвивали паралельний проєкт розробки ядерної бомби, в єдиний міжнародний колектив, що зумів розв'язати поставлену проблему.

Атомну бомбу вперше випробували в Нью-Мексико в липні 1945 року. Опісля Оппенгеймер зізнався, що у момент вибуху йому прийшли в голову слова з Бхагавад-гіти: "Якби на небі разом зійшли сотні тисяч сонць, їх світло могло би зрівнятися з сяйвом, що линуло від Верховного Господа… Я - Смерть, великий руйнівник світів, що несе загибель всього живого".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Український авіаконструктор створив літаючу амфібію

На сьогодні США модернізували свою ядерну зброю, яка розташована в Німеччині.

Секретна операція з модернізації пройшла ще восени 2019 року, повідомляє Der Spiegel.

Зараз ви читаєте новину «"Я - Смерть, великий руйнівник світів": народився батько атомної бомби». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути