Ексклюзиви
понеділок, 05 березня 2018 15:40

10 дитячих віршів Наталі Забіли - виповнилося 115 років із дня народження письменниці
10

Сьогодні, 5 березня, 1903-го у Санкт-Петербурзі народилася Наталя Забіла. Її називають зачинателькою сучасної української дитячої літератури.

У 4 роки Наталя вміла писати і читати. Тоді ж з'явився її перший вірш. Любила літературу, вчила мови та грала на фортепіано.

1917-го родина переїхала до села Люботин поблизу Харкова. У 16 років почала працювати вчителькою і водночас вчитися у Харківському інституті народної освіти. У студентські роки надрукувала свій перший вірш. 1927-го вийшла перша книга для дітей – оповідання "За свободу" та "Повість про Червоного звіра".

На віршах Наталі Забіли виросли кілька поколінь українців. Її творчість характеризували, як "материнську пісню, цікаву, барвисту, розумну, клопітку, дбайливу".

Gazeta.ua підготувала добірку віршів письменниці для найменших. Вони невеликі за обсягом. Жваво написані та гарно римовані. Саме тому їх легко вивчити з дітьми.

Вірші для дітей Наталі Забіли
Фото: gazeta.ua
Вірші для дітей Наталі Забіли
Вірші для дітей Наталі Забіли
Вірші для дітей Наталі Забіли
Вірші для дітей Наталі Забіли

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дві доньки письменниці Наталі Забіли померли під час Голодомору

1985 року письменниця померла. За життя вона створила понад 150 збірок і книжок. Це - вірші, повісті, оповідання, п'єси й драматичні поеми. Серед них збірки "Про Тарасика й Марисю" і "Ясоччина книжка", повість "Катруся вже велика", п'єси "Весняна казочка" та "Перший крок.

Наталія Забіла і Олена Пчілка закінчили Інститут шляхетних дівчат. Для дітей збіднілих дворян навчання було безкоштовним. З доньок багатих киян брали щорічну плату. В різний час – від 300 до 1000 руб. За ці гроші можна було купити десяток кріпаків. Із собою дівчатам необхідно було мати посаг – 12 сорочок і білих хусток, 12 пар панчіх, 6 простирадл, 6 рушників, 4 серветки, дві срібні ложки, срібний ніж і виделку.

Зараз ви читаєте новину «10 дитячих віршів Наталі Забіли - виповнилося 115 років із дня народження письменниці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 4069
Голосування Чи варто із дітьми вчити уроки?
  • У жодному разі не треба
  • Завжди потрібно
  • Треба до 5 класу
  • Потрібно, якщо дитина заробила погану оцінку
  • Слід тільки перевіряти виконане завдання
  • Треба, якщо про це благатиме дитина
Переглянути