Ексклюзиви
четвер, 17 грудня 2020 18:33

Зниження ПДВ для аграріїв суперечить домовленостям з МВФ - аналітики

Зниження ПДВ для аграріїв суперечить домовленостям з МВФ - аналітики
Невідомо, які саме компанії стануть ключовими бенефіціарами цієї пільги. Фото: unsplash

Підтриманий парламентом проєкт закону, який знижує ставки ПДВ для аграріїв до 14%, містить низку суперечностей.

Про це повідомляють у Центрі аналізу публічних фінансів та публічного врядування КSE.

Аналітики пояснюють, що в супровідних до проєкту документах відсутнє обґрунтування, чому для аграріїв потрібно знижувати ставку ПДВ і чому саме до такого розміру.

"Невідомо, які саме компанії стануть ключовими бенефіціарами цієї пільги, як це вплине на обсяг податків, які вони сплачують до бюджету, і головне - що внаслідок такої ставки отримає держава", - кажуть експерти.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Розповіли, яку зарплату бажають отримувати українці

Серед недоліків вказують те, що до проєкту не надали фінансово-економічне обґрунтування. Через це невідомо, як ухвалення законопроєкту вплине на виконання держбюджету на 2021 рік.

На думку аналітиків, проєкт закону суперечить принципам співпраці з МВФ. У чинному меморандумі с Фондом Україна обіцяє утримуватися від запровадження нових звільнень від сплати податків або податкових пільг. Також законопроєкт не відповідає положенням Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом, згідно з яким Україна зобов'язується наблизити своє законодавство до законодавства ЄС, зокрема в частині про спільну систему ПДВ.

Парламент підтримав у 2-му читанні та в цілому законопроєкт, який передбачає зниження ставки ПДВ із 20% до 14% для певних сфер агросектору. Серед них: операції поставки і ввезення в Україну великої рогатої худоби і живих свиней, незбираного молока, пшениці, жита, ячменю, вівса, кукурудзи, соєвих бобів, цукрового буряка, насіння льону, сурепки, ріпаку, соняшнику, насіння і плоди інших олійних культур.

Зараз ви читаєте новину «Зниження ПДВ для аграріїв суперечить домовленостям з МВФ - аналітики». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути